Dünya devleri uyardı: Bu daha başlangıç, petrolde zam tsunamisi geliyor
Küresel piyasalarda son dönemde tedirginlik uyandıran petrol fiyatlarına yönelik tahminler önemli kurumlar tarafından yukarı yönlü revize ediliyor. OPEC’in arz kısıntısına gitme kararını Rusya’nın petrol ürünlerinde ihracatı azaltma hamlesi takip etti. Pek çok uzmana göre yıl sonuna kadar petrol fiyatları artmaya devam edecek. Yükselen petrol ülkelerdeki enflasyon oranlarını körüklerken akaryakıt fiyatlarının da rekor seviyelere çıkmasına neden olacak.
Aralarında Suudi Arabistan, Rusya, İran ve Venezula gibi önemli petrol üretici ülkelerin yer aldığı OPEC, yıl sonuna kadar arz kısma kararı aldı. Euro Bölgesi imalat ve hizmet sektörüne ilişkin olumsuz veriler de piyasaları başka bir taraftan etkilemeye devam ediyor. Rusya’nın yakıt ihracatını yasaklaması küresel petrol arzının daha da daralabileceği endişelerini beraberinde getirdi. Dünya piyasalarına yön veren kurumlar ise birer birer petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerini güncelledi.
DOLARA RAĞMEN YÜKSELDİ
OPEC’in son toplantısında arz kesintilerini 2023 yıl sonuna kadar uzatma kararı petrol fiyatlarını 2022 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştırdı. Riyad ve Moskova’nın kararı petrol fiyatlarına ilişkin görünümü değiştirdi. Doların diğer para birimlerine ve emtialara karşı değer kazanmasına rağmen petrolde yukarı yönlü grafiği destekledi.
RUSYA’NIN AMACI AB VE ABD’Yİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK MI?
Tradingeconomics'te yer alan habere göre göre, brent ham petrol haftanın son işlem gününde 94 dolara kadar yükseldi. Rusya’nın yakıt ihracatını yasaklaması küresel petrol arzını daraltabileceği endişesi küresel piyasalarda tedirginliğe yol açtı. Petrol haftayı son 10 ayın en yüksek seviyelerine yakın bir bölgede kapattı. Moskova hükümeti yaptığı açıklamada iç pazardaki akaryakıt fiyatlarını istikrara kavuşturmak için benzin ve dizel ihracatını geçici olarak kısıtlayacağını duyurdu. Ancak bu hamlenin kış ayları öncesinde yapılması Rusya’nın Ukrayna Savaşı’nın 20. Ayına girerken enerji ihracatını silah haline getirdiği şeklinde yorumlandı.
Artan petrol akaryakıt fiyatlarını da tüm dünyada yükseltmeye devam ediyor. ABD ve Avrupa ülkelerinde benzin fiyatlarının artması enflasyon oranlarını da yükselmesine neden oluyor. ABD’de Eylül ayında manşet enflasyon 3,6’lık beklentiyi geride bırakarak 3,7 oldu. Öte yandan, gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon beşinci ayda da piyasa beklentilerine paralel olarak yavaşlayarak yüzde 4,3'e geriledi. Euro Bölgesi'nde enflasyon, Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 5,2 seviyesinde belirlendi. Beklenti yüzde 5,3'tü.
3 KURUM PETROL TAHMİNLERİNİ GÜNCELLEDİ
İngiliz Merkezli HSCB, petrol fiyat tahminlerinin 2023 yılı için ortalama 84 dolar, 2024 için ise ortalama 82,5 dolar olduğunu duyurdu. HSBC, konuyla ilgili paylaşımında, Çin'in rekor petrol talebinin kısa vadede fiyatları desteklemeye devam edeceğini söyledi. Yaşanan gelişmelerin ardından Morgan Stanley de dördüncü çeyrek için brent petrol tahminini varil başına 82,5 dolardan 95 dolara yükseltti.
EN YÜKSEK TAHMİN GOLDMAN’DAN GELDİ
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Goldman Sachs tarafından hazırlanan rapora göre, küresel petrol talebinin Çin ve Hindistan önderliğinde yükseleceği öngörülüyor. Piyasadaki arz yönlü sıkışıklık fiyatları yukarı yönlü destekleyecek. Dünyaca ünlü Yatırım Bankası Goldman Sachs arz-talep dengelerini göz önünde bulundurarak fiyatların gelecek yıl 100 dolar seviyesine çıkacağını ifade ediyor. Raporda, Suudi Arabistan ve OPEC+ ülkelerinin arz kesintilerinin, söz konusu ülkelerin "küresel stokları azaltarak fiyatları artırma” konusundaki kararlılığını ortaya koyduğu ifade ediliyor.
SUUDİ ARABİSTAN GELİRİNİ ARTIRACAK
Fiyat değişimlerinin OPEC grubu ülkelerinin arz kesintilerini nasıl uyguladığına bağlı olarak değişeceğinin altı çizildi. Grubun hedeflediği fiyatların varil başına 80-105 dolar aralığında olduğu yer raporda yer alan önemli bilgiler arasında. OPEC grubunun en büyük üreticisi Suudi Arabistan’ın, üretim kesintilerine rağmen gelecek yıl kazancını artıracağı öngörüsünde bulunuldu.