Tgrt Haber

Dünyaca ünlü kuruluştan çarpıcı dolar yorumu: 2024'te daha fazla güçlenecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
09 Eylül 2023 15:50 - Güncelleme : 09 Eylül 2023 16:51
Dünyaca ünlü kuruluştan çarpıcı dolar yorumu: 2024'te daha fazla güçlenecek

BRICS ülkelerinin ilk banknotlarını tanıtmaları doların küresel piyasalardaki geçerliliğine yönelik tartışmaları alevlendirdi. ABD ekonomisindeki dalgalanmaların dolara endeksli tüm piyasaları etkilemesi eleştirilirken alternatif para birimleri gündeme geldi. Bu tartışmaların ortasında dünyanın önemli bankalarında HSCB, ABD para biriminin geleceğine yönelik önemli bilgiler paylaştı.

Petrol alım satımların ülkelerin ticari alışverişlerine kadar pek çok ekonomik faaliyet dolar​ üzerinden gerçekleştiriliyor. Son günlerde ise uluslararası piyasalarda doların rezerv para statüsü tartışılmaya başlandı. Üyeleri arasında Çin​ ve Rusya​ gibi petrol piyasaların söz sahibi olan ülkelerin olduğu BRICS​ ilk banknotunu tanıttı. İngiliz merkezli HSCB doların gelecek yıl daha fazla değer kazanacağını ifade eden bir not paylaştı. 

KRAL DOLAR GERİ DÖNÜŞ YAPIYOR

HSBC​ stratejistleri yayınladıkları raporda, Avrupa ve Çin'deki büyümenin duraksamasının risk oluşturduğunu ve ABD ekonomisine bağlı varlıklara olan talebi artacağını ifade etti. Bu gelişmeler nedeniyle doların değer kazanması gerektiğini yazdılar.  Stratejistler, "Kral dolar zaten bir geri dönüş yapıyor ama saltanatı daha uzun sürebilir. Sıkılaştırma etkisini göstermeye başladıkça, küresel büyüme görünümündeki duraksama konjonktür karşıtı dolara daha fazla fayda sağlayacaktır" değerlendirmesini yaptılar.

EKONOMİLERİN DARALMASI DOLARIN İŞİNE YARAYACAK

HSBC'nin görüşüne göre, küresel görünüm daha kasvetli hale gelse bile, ABD nispeten daha çekici görünecek ve dolar Fed'in herhangi bir politika gevşeme döngüsüne dayanabilir. Banka, daha önce 1,15 olarak tahmin ettiği Euro'nun 2024'ün ilk çeyreğinde dolar başına 1,03'e düşeceğini öngördü.

Dünyaca ünlü kuruluştan çarpıcı dolar yorumu: 2024'te daha fazla güçlenecek

Yen ise aynı dönemde dolar başına 148 seviyesine gerileyebilir ki bu da daha önceki 132 seviyesinden belirgin bir dönüş anlamına geliyor. HSBC, "Avrupa, Çin ve diğer ekonomiler için daha zor bir görünümle, piyasa küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü riskleri giderek daha fazla görebilir ve geniş doları daha fazla kucaklayabilir" diye yazdı.

DOLAR 8.HAFTALIK YÜKSELİŞİNE DOĞRU İLERLİYOR

Dolar endeksi cuma günü 105'in altına geriledi. Ancak gelen güçlü ekonomik veriler ve Fed’in bir süre daha şahin duruş sergileyeceğine dair beklentiler değer kazanmasına yol açtı. Dolar art arda sekizinci haftalık yükselişine doğru ilerliyor.  ABD'de yeni işsizlik başvuruları ağustos ayının son haftasında altı aydan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de ISM Hizmetleri PMI'ı Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde altı ayın en yüksek seviyesine yükseldi ve bu durum yüksek borçlanma maliyetlerine karşı dayanıklılığı yansıtıyor.  Öte yandan Avrupa ve Asya'daki zayıf veriler, diğer büyük merkez bankalarının yavaşlayan büyümeye uyum sağlamak amacıyla sıkılaştırmayı durdurabileceği beklentilerini artırdı.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...