Tgrt Haber

Arz korkusu sardı! Dünyaca ünlü kuruluştan petrol tahmini: 120 dolara çıkabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
23 Aralık 2022 15:11 - Güncelleme : 23 Aralık 2022 15:38
Arz korkusu sardı! Dünyaca ünlü kuruluştan petrol tahmini: 120 dolara çıkabilir

ABD’de çıkan kar fırtınası ve Rusya’ya uygulanan tavan fiyat petrol piyasalarında fiyatlanmaları zorlaştırırken yurt içi piyasalarda akaryakıt fiyatlarının artmasına neden oldu. Diğer yandan brent petroldeki arz kesintileri fiyatların yukarı yönlü hareket etmesinin yolunu açtı. Dün kapanışı 80 dolar bandında kapatan petrol, 23 Aralık gününe 82 dolardan başladı. Dünyaca ünlü finans şirketi S&P Global ise 2023 yılı için brent petrol tahminini 90 dolar olarak açıkladı. Ünlü kuruluş, Çin'in Covid'i atlatması halinde petrol fiyatlarının 120 doları görebileceğine inanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan kar fırtınası ve Rusya’ya AB ülkeleri tarafından uygulanan tavan fiyatpetrol​ piyasalarını etkisi altına aldı. Çin’de pandemi koşullarının devam etmesi ise arz endişelerini gündeme getirdi. Bununla beraber arz endişelerine neden olacak bir başka gelişme ise Rusya’da yaşandı. Rusya​'nın tavan fiyat uygulamalarına karşılık ham petrol arzını düşürebileceğine yönelik haber akışı devam ediyor.

ABD’DE KAR FIRTINASI, RUSYA’DA TAVAN FİYATI

Amerika’daki kar fırtınası ulaşım olanaklarını durma noktasına getirdi. Aynı zamanda ülkedeki ekonomiye ilişki verilerin olumlu gelişmesi dolar olan talebin artmasını sağladı. Moskova ise uygulanan tavan fiyat nedeni ile petrol üretimini günlük 500-700 bin varil azaltacağına yönelik beklentiler arttı. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2023'ün başlarında petrol üretimini yüzde 5 ila 7 arasında azaltabileceğini açıkladı. 

ABD’DE YAKIT TALEBİ ARTABİLİR

Amerika’da soğuk geçen kış petrol fiyatlarına etki etmeye devam ediyor. Son iki günde pek çok uçuşun iptal edilmesi ve bunun ülkedeki en yoğun tatil sezonuna denk gelmesi talebin düşeceği endişelerini kuvvetlendirdi. Böylelikle fiyatların yukarı yönlü hareketi kısıtlandı. Ancak ülke genelindeki sert kış koşullarının ısınmada yakıt talebini artıracağı belirtiliyor.

S&P: ÇİN​ COVİD’İ AŞARSA PETROL 120 DOLAR OLUR

S&P Global Başkan Yardımcısı Daniel Yergin verdiği bir demeçte “Çin Covid'i aşarsa, o zaman piyasaya çok fazla talep oluşur” ifadesini kullandı. Yergin, S&P Global'in petrol fiyatları için temel öngörüsünün 2023’te varil başına 90 dolar olmaya devam etmesi şeklinde olduğunu anlatan Yergin, düşüşe yönelik aşağı yönlü bir potansiyel olduğunu da ifade etti.S&P Global'in tahminine göre, Çin'in ham petrol talebi gelecek yıl günlük 15,7 milyon varile yükselebilir, bu da 2022'ye göre günlük 700.000 varillik bir artış olacaktır. Gelecek yıl petrol fiyatlarını en çok etkileyecek olan olayın Rusya’nın G7 ve AB'nin 5 Aralık'ta Rus ham petrol sevkiyatına koyduğu petrol fiyatı üst sınırına tepkisi olduğunu vurgulandı. Yergin’e göre eğer Çin pandemiyi aşarsa brent petrol varil başına 120 dolar olabilir.

TÜRKİYE’DE AKARYAKITA ÜST ÜSTE ZAM GELDİ

Diğer yandan yurt dışında yaşanan gelişmeler yurt içinde pompaya zam olarak yansıyor. Bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 67 kuruş zam geldi. 19 Aralık tarihinde ise  benzinin litre fiyatında 1 lira 7 kuruşluk, motorinde ise 1 lira 75 kuruşluk fiyat artışı yaşandı. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...