Tgrt Haber

Dünyaca ünlü markalar kriz karşısında pes etti! ABD ve Avrupa'da binlerce kişi işten çıkarıldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: AA, TGRT Haber
09 Kasım 2022 16:51 - Güncelleme : 09 Kasım 2022 17:27
Dünyaca ünlü markalar kriz karşısında pes etti! ABD ve Avrupa'da binlerce kişi işten çıkarıldı

ABD ülkedeki yüksek enflasyonla mücadele ederken Euro Bölgesi resesyonla karşı karşıya olduğunu her fırsatta yeniliyor. Tüm dünya ekonomik daralmanın pençesindeyken, ABD, Almanya ve Hollanda gibi büyük ekonomilerin önemli markaları işten çıkarma furyasına bir bir katılıyor. Amerika’da teknoloji sektöründe 52 bin kişi işinden ayrılmak zorunda kaldı. Almanya’lı Henkel ise yaklaşık 2 bin çalışanına veda etti.

Küresel ekonomik kriz tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Pandemi süreci kapanmalarında üretimin tamamen durması ile başlayan süreç, Rusya-Ukrayna Savaşı ile daha büyük bir yara alarak ülke ekonomilerini derinden sarstı. Enflasyon​ oranlarının yükselmesi ile beraber merkez bankaları olağandışı para politikalarına hayata geçirdi. Tüm sektörleri etkisi altına alan bu süreçten dünyanın önemli markaları da etkilendi. Avrupa ve Amerika’da binlerce kişi işten çıkarıldı. 

EKONOMİK DARALMA TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Avrupa tarafında enerji krizi, enflasyonist endişeler ve resesyon kaygıları gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Merkez Bankası​ daralan ekonomi ve yükselen enflasyonla mücadele etmek adına geçtiğimiz hafta yaptığı toplantı sonrası politika faizini yüzde 75 artırdığını ilan etti. Bu oran 2009 yılından bu yana yapılan en yüksek artırım olarak tarihi geçti. Avrupa Merkez Bankası, gelecek birkaç toplantıda da faiz artırımlarının geleceğini ifade etti. 

Hollanda’nın dünyaca ünlü markası Phılıps, yaklaşık 4 bin kişiyi işten çıkaracağını ilan etti. İsveç markası Alfa Laval ise 500 çalışanını işten çıkaracak. Aynı şekilde Klarna’da çalışanlarının yüzde 10’u ile yollarını ayıracak. 

Dünyaca ünlü markalar kriz karşısında pes etti! ABD ve Avrupa'da binlerce kişi işten çıkarıldı

ALMANYA DA İŞTEN ÇIKARMA RÜZGÂRINA KAPILDI

İspanya merkezli Sıemens Gamesa 2 bin 900 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Henkel ise 2 bin çalışanına veda etti. Schaeffler de 2026 yılına kadar bin 300 kişinin işine son vereceğini ilan etti. 

ABD’DE İŞTEN ÇIKARILAN KİŞİ SAYISI 52 BİNİ AŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, yüksek enflasyonla mücadele etmek için çabaladıklarının altını sık sık çiziyor. Ülke seçimlere ve yarın açıklanacak TÜFE’ye odaklanmış durumda. Öte yandan ülkede teknoloji sektöründe büyük işten çıkarmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz günler Iphone’un üretimlerini düşüreceğini ifade eden Apple işe alımları durduracağını ifade etti. Aynı şekilde Amazon’da işe alımlara ara verdi. Intel bine yakın çalışanını işten çıkardı. Twitter, Meta ve diğer şirketlerle beraber ABD’de teknoloji alanında işten çıkanların sayısı 52 bini aştı.

 

 

 

 

Kaynak: AA, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...