Tgrt Haber

Dünyanın en eski bankası rekor fiyata satıldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
21 Kasım 2023 15:25 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 15:29
Dünyanın en eski bankası rekor fiyata satıldı

İtalya’da bulunan ve dünyanın en eski bankası olarak bilinen Monte Paschi'nin özelleştirilmesinde ilk adım atıldı. Tarihi 1472’ye kadar giden banka 920 milyon euroya yani 1 milyar dolara satıldı.

İki yıl önce batmaktan kurtarılan Monte dei Paschi di Siena'nın yüzde 25 hissesini 920 milyon euroya sattı. Satış​ sona erdiğinde İtalya'nın bankadaki hisse​ oranı yüzde 39'a düşecek

SATIŞA ÖNEMLİ KURULUŞLAR ARACILIK ETTİ

İtalya Maliye Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İtalya'nın 314,9 milyon hisseyi tanesi 2,92 eurodan sattığını açıkladı. Paschi hisseleri daha önce Milano'da 3.07 eurodan kapanmıştı.  Açıklamaya göre arzın büyüklüğü güçlü talep nedeniyle yüzde 20 hisseden artırıldı. İtalya’nın en büyük 5. bankasının hızlandırılmış talep yöntemiyle gerçekleşen satış işlemine BofA Securities, Jefferies ve UBS Europe aracılık etti.

Dünyanın en eski bankası rekor fiyata satıldı

HÜKÜMET BATMAKTAN KURTARDI

İtalyan devleti 2017 yılında, kurumu 2021 yılında tekrar özelleştirmek üzere kamulaştırmıştı. Uzun yıllardır ekonomik zorluklarla boğuşan banka ilk kez 2009 krizinde mali olarak kurtarılmış, ilerleyen yıllarda ise kâr açıklamakta zorlanmıştı. 

İtalya'nın kurtarma paketi sırasında Avrupa Birliği rekabet otoriteleriyle mutabık kaldığı taahhütler, Roma'nın bankadaki yüzde 64'lük hissesinin tamamını satmasını gerektiriyor.
Pazartesi günkü işlem tamamlandığında, İtalya'nın bankadaki hisse oranı yüzde 39'a düşecek. Bankanın 2024 yılında ise tamamen özelleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...