Dünyanın en önemli ortaklığı! Türkiye-Japonya ilişkilerinde teknoloji hamlesi
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko "Ekonomik açıdan bakıldığında, Japonya-Türkiye, dünyanın en önemli ortaklığıdır. Türkiye, artık G20 ülkeleri gibi, dünyanın 20 ülkesi arasında yer alıyor ama aynı zamanda bölgesinde de çok büyük bir ekonomiye sahip" dedi.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Türk ve Japon hükümetlerinin "Ekonomik Ortaklık Anlaşması" görüşmelerini sürdürdüğünü ifade ederek iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin 1924 yılına dayandığını söyleyen Katsumata, daha fazla potansiyelin ve çalışma alanının olduğunu vurguladı.
BİLİM TEKNONOLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ
Büyükelçi Katsumata, "Bilimsel teknoloji, birlikte çalışmak için çok büyük bir alandır, gelecekteki işbirliği alanımızdır." dedi.
İstanbul'da "Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin açılması için" birlikte çalışıldığını anlatan Katsumata, bilimsel teknolojide işbirliğinin önemini vurguladı.
Katsumata, Türkiye ile işbirliği alanlarının sağlık hizmetleri, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme gibi alanlara da genişlediğini belirterek, bu alanlardaki aktörlerin genç nesiller olacağını söyledi.
JAPONYA VE TÜRKİYE İKİ ÖNEMLİ ORTAKTIR
İki ülke arasındaki mevcut ekonomik ilişkiler ve geleceğe yönelik hedeflerle ilgili Büyükelçi, "Ekonomik açıdan bakıldığında, Japonya-Türkiye, dünyanın en önemli ortaklığıdır. Türkiye, artık G20 ülkeleri gibi, dünyanın 20 ülkesi arasında yer alıyor ama bölgesinde de çok büyük bir ekonomiye sahip." değerlendirmesini yaptı.
MESAFEYE RAĞMEN İLİŞKİLER KUVVETLİ
Katsumata, Japonya'nın da Asya Pasifik'teki ekonominin ve para sisteminin merkezinde yer aldığını belirterek, iki ülke arasındaki 10 bin kilometrelik mesafeye rağmen iyi dostluk ve iddialı ekonomik yaklaşımla ilişkileri geliştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkati çeken Katsumata, Türkiye'nin birçok ülkeye ulaşılabilir olduğunu dile getirdi.
Katsumata, Türkiye'nin nüfus yapısı gibi birçok avantajının da bulunduğunu, genç nüfusa ve yetenekli insan kaynağına sahip olduğunu söyledi. Büyükelçi Katsumata, "Türkiye'nin bu avantajını, Japonya'nın da böyle bir teknoloji avantajını kullanarak ekonomi iş ağlarımızı küresel çapta yayarak artık daha iyi ortaklıklar kurmamızın zamanının geldiğini düşünüyorum." diye konuştu.
EKONOMİK ANLAŞMA GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR
İki ülke arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerine değinen Katsumata, şu ifadeleri kullandı: "Ortaya çıkan bu işbirliklerini desteklemek amacıyla hükümetlerimiz şu anda Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerini sürdürüyor.
Bu ticaretimizi, yatırımımızı, iş kurallarımızı ve adil rekabeti kapsamlı şekilde içeriyor. Gelecekte işbirliğimizi, ekonomiyi ve yatırımları artıracak en önemli itici gücün bu olabileceğini düşünüyorum." Söz konusu Ekonomik Ortaklık Anlaşması için çok çalıştıklarını belirten Katsumata, "Bu, üçüncü ülkelerdeki yeni ikili ticaret ve yatırım ilişkimiz için çok güçlü bir motor olabilir." dedi.
KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ
Katsumata, Japon firmalarının "Türkiye'deki kaliteli insan kaynağını kullanarak burada iyi ürünler yapmak ve Türkiye'den AB gibi diğer ülkelere ihracat yapma konusunda" oldukça istekli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bunun, ülkelerimiz arasında 'kazan-kazan' ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Bu, şu anda yaptığımız önemli şeylerden biri. Sadece ikili ekonomik ilişkilerde kalmak değil, artık üçüncü ülkelerle daha geniş kapsamlı işbirliği yapmamızın zamanının geldiğini düşünüyorum."
Katsumata, Türk ve Japon şirketlerinin Orta Asya'da ve bazı Afrika ülkelerinde ortak projeler yürüttüğünü aktardı. "Aynı zamanda Ukrayna'nın yeniden inşası için de işbirliği yapmamız gerekiyor." diyen Katsumata, Türk ve Japon şirketlerinin çok fazla deneyime, beceriye ve erişilebilirliğe sahip olduğunu vurguladı.