Tgrt Haber

Dünyanın en pahalı baharatının kilosu 600 bin liraya satılıyor

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
09 Kasım 2023 11:07 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 11:17
Dünyanın en pahalı baharatının kilosu 600 bin liraya satılıyor

Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın sökümü de çok ince bir işçilikle yapılıyor. Safranın kilosu 600 bin liraya kadar çıkıyor.

Safran antioksidan bakımından oldukça zengin. Yaşa bağlı olarak zihinsel bozukluklara iyi gelen baharat, iltihapların tedavisinde de kullanılıyor. Astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavi sürecine destek olan baharatın fiyatı da dikkat çekiyor. Yozgat’ta adını Karabük’ün Safranbolu​ ilçesinden alan ve dünyanın en pahalı baharatı safran bitkisinin hasadına başlandı. Gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran bitkisinin kilogramı kalitesine göre 600 bin liraya kadar çıkıyor.

80 BİN SAFRAN SOĞANI EKTİ

Banka müdürlüğünden emekli olduktan sonra Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Cihanşarlı köyüne yerleşen 54 yaşındaki Arif Tüysüz, kilogramı 600 bin lirayı bulan safran bitkisini yetiştirmeye karar verdi. 9 yıldır çiftçilikle uğraşan ve bu zaman zarfında birçok aromatik bitki üreten Tüysüz, 5 dönüm alan üzerine 80 bin safran soğanı ekti. Sonbahar çiçeği olarak da adlandırılan safran bitkisinin hasadına ekim ayı ile birlikte başlayan Tüysüz, dönümden 300 gram verim elde etmeyi hedefliyor.

Safran baharatının fiyatı 600 liraya kadar çıkıyor.

MİKTARININ 100 BİN KATI SUYU SARI RENGE BOYUYOR

Anti tümör özelliğinin olduğu bilinen safran bitkisi, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi hastalıklara da iyi geliyor. Mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada "mutluluk iksiri" olarak da bilinen safran bitkisi ayrıca kendi miktarının 100 bin katı suyu sarı renge boyuyor.

KİLOSU 600 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

5 dönüm alana 80 bin safran soğanı ektiğini söyleyen çiftçi Arif Tüysüz, “Banka müdürüydüm, emekli olduktan sonra tarımla uğraşmaya başladım. Siyah nohut, çörek otu, kuru bezelye, yerli mercimek gibi farklı ürünler ekmeye başladım. Alternatif bitkiler olarak bunları deniyorum. Bu kez de Safranbolu’da yetişen safranı memleketimizde denemek için girişimde bulunduk. 5 dönüm alana 80 bin adet safran soğanı ektik. İki sene oldu, ilk senede istediğimiz verimi yağışların azlığından dolayı alamadık. Bu sene verim çok iyi. İnternette satışlarını yapıyoruz, kilogramı 600 bin liraya kadar çıkabiliyor” dedi.

DÖNÜM BAŞINA 300 GRAM VERİM BEKLENİYOR

Safran hasadının çok ince bir işçilikle elle yapıldığını belirten Tüysüz, “Toplaması gerçekten çok meşakkatli, günlük toplamanız gerekiyor. 5 dönüm alandan ortalama dekar başına 300 gram ürün bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...