Hindistan'dan buğday fiyatlarını ateşleyecek adım: Jet kararla yasak
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları birçok gıda maddesini tehlikeye soktu. Ukrayna’nın ardından buğday tedariğinde öne çıkan Hindistan, ihracatı yasakladığını açıkladı. Son dönemde Türkiye'nin de buğday ithal ettiği ülkenin kararı, hem üretici hem tüketiciyi darboğaza sokacak. Gelişmenin en az 2023’ün sonuna kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Hindistan’da hükümet, buğday ihracatını derhal yürürlüğe girecek şekilde yasakladığını söyledi. Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisinin yerel fiyatları sakinleştirmeye çalışması, yasağı getiren ana etken oldu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana Karadeniz bölgesinden yapılan alım satımların düşmesinin ardından, küresel alıcılar buğday tedariki için Hindistan'a güveniyordu. Hindistan halihazırda verilmiş olan akreditifler için buğday sevkiyatına izin verildiğini söyledi ancak bunun dışında kalan yasak hemen uygulamaya sokulmak üzere devreye sokuldu.
Küresel çapta buğday ve gıda emtialarını zıplatacak bu gelişme piyasaları en az 2023’ün sonuna kadar etkileyecek.
Türkiye de Hindistan'dan 50 bin tonluk buğday siparişi ile ihracatı birkaç ay önce başlatmıştı. Bir zamanların "buğday anavatanı" olan Türkiye için bu hamle ile ikili ticaret yeni bir döneme girmişti.
“TARIM STRATEJİK SEKTÖR”
Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla dün düzenlenen ‘Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’ programında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarım sektörünün, en az savunma sanayisi kadar önemli, stratejik bir sektör olduğunu söylemişti. "Öncelikli olarak ülkemiz için üreteceğiz" diyen Kirişçi’nin açıklamaları şöyle oldu:
"Gerçekten tarımın stratejik bir sektör olduğunu, en az savunma sanayisi kadar bir ülke için vazgeçilmez milli güvenlik konusu olduğunu, dünya önce pandemi ve devamında da Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşayarak müşahede etti. Keşke bu her iki hadise de olmamış olsaydı ama bizim her yaşanandan mutlaka ders çıkarmamız ve bu dersin gereklerini mutlaka yerine getirmemiz gerekiyor. Eğer üretmezseniz paranın ve teknolojinin bir önemi kalmıyor. Üretimde odaklanacağımız öncelik kendi 85 milyonumuzun ihtiyaçlarını karşılamaktır. Öncelikli olarak ülkemiz için üreteceğiz. Fiyat istikrarını sağlayacağız. Tarımda dijitalleşmeye ihtiyacımız var. Bakanlık olarak dijitalleşmeye destek vereceğiz" dedi.
SÜTE VE YEME ZAM BİRLİKTE GELDİ
Öte yandan Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) çiğ süt için yüzde 33’lük zam yaparak litre fiyatını 7,5 lira olarak belirlemesinin hemen ardından yemin çuvalına da zam geldi.
Besiciyi yakından ilgilendiren artışta, son aylarda 2 defa yapılan çiğ süt zammı etkisini yitirdi. Üreticinin kazancı her geçen gün daha da azalıyor. Besiciler, yeme gelen zamlardan ötürü yeterli kazanç elde edemiyor. Kontrolsüz şekilde artan yem fiyatlarından sonra çözüm isteyen üretici “çaresiz kaldı”.
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Süt konseyi 15 Mayıs 2022’den itibaren süt fiyatını 7 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Yapılacak olan yüzde 33’lük zammın duyurulmasının hemen ardından yem çuvalının fiyatı 340 liradan 360 liraya yükseldi. Çiftçinin aldığı zam gene yem çuvalına gitmiş oldu. Doların yükselişi gibi bir bahanenin de bulunmadığı ortamda yem çuvalına zamlar devam ediyor. Tarımda zirai girdilerdeki haksız kazancın ve üretim üzerinden yapılan haksız kazançların bir an önce kaldırılması gerekiyor.” diye konuştu.