Tgrt Haber

Altın 2 ayın dibini gördü, 3 analist tek tek piyasaları yorumladı: Altının beli kırılabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Şubat 2023 12:16 - Güncelleme : 27 Şubat 2023 13:03
Altın 2 ayın dibini gördü, 3 analist tek tek piyasaları yorumladı: Altının beli kırılabilir

Altın fiyatları son iki ayın en düşük seviyelerinde dolaşmaya devam ederken haftanın ilk işlem gününde kısmı bir toparlanma yaşadı. Fed’in yüksek enflasyon endişeleri ile faiz artışlarına devam edeceği beklentisi piyasalarda risk iştahının düşmesine neden oldu. Altın fiyatları düşük performans sergilemeyi sürdürürken dünyaca ünlü 3 altın analist, Amerika Merkez Bankası’nın altını sert düşürebilecek hamlesini açıkladı.

Yeni yıla girilmesi ile beraber altın fiyatları​ Amerika’daki enflasyon​ oranlarındaki iyileşme belirtileri ile beraber sert yükselişler yaşayarak özellikle küçük yatırımcının yüzünü güldürdü. Ancak Amerika’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefinden uzakta olması Fed​ tutanaklarında faiz artışı sinyallerinin alınmasına neden oldu. Piyasalar faiz oranlarının yükselmesi beklentisi ile fiyatlanmaya devam ederken ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,95 seviyesiyle son 4 ayın zirvesine yakın seyrediyor.  Güçlü doların, getirisi olmayan varlıkların cazibesini azaltması da altın fiyatlarının gerilemesine neden oluyor. 3 uzman analist ise altının gelecek dönemdeki görünümüne ilişkin tahminlerini paylaştı. 

FED’İN HAMLESİ ALTININ BELİNİ KIRABİLİR

Ocak ayından bu yana ABD’nin sıkı para politikalarının sonuna gelindiği hatta mart ayından sonra faiz oranlarının düşürülmeye başlanacağı ifade edildi. Ancak güçlü gelen istihdam verileri ve yüksek enflasyon senaryonun tersine dönmesine neden oldu. Piyasalar daha güvercin bir Fed beklerken Fed tutanakları 50 baz puanlık artışa yakın bir görünüm sergiledi. Konuyu değerlendiren OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya ABD’nin hamlesinin  altının belini kıracak kadar önemli olarak değerlendirdi.  Moya, 1.800 dolara doğru daha fazla ivme olursa, altının ‘çirkinleşebileceğini’ ve fiyatların 50 dolar daha düşebileceğini de ifade etti.

ALTIN İÇİN UMUT HALA VAR

Altın için teknik bir analiz yapan Forex.com kıdemli teknik stratejisti Michael Boutros, “Bu, burada çok önemli bir nokta. Haftalık kapanışı 1.807-1.805 doların altında yaparsak, büyük bir düşüş riskine girersiniz. Ve 1.750 dolara bakıyor olabilirsiniz,” değerlendirmesinde bulundu. Altın için hala bir umudun olabileceğini ifade eden Boutrous faiz oranlarındaki fiyatlanmaların hisse senedi piyasalarını da etkilediğini borsaların düşmesi halinde güvenli liman alımlarının altını destekleyebileceğini ifade etti.

OYNAKLIK DEVAM EDECEK

Bir başka analist Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, altın piyasasındaki oynaklığın sona ermekten çok uzak olduğunu, fiyatların toparlandığı anda düşebileceğini söylüyor. Millman şunları kaydetti: Altının doğası gereği panik zamanlarında bu tür hızlı satışlar ve toparlanmalar göz önüne alındığında, şu anda çok güçlü bir taban yok. Ukrayna’da bir tırmanış olursa oldukça hızlı bir şekilde geri geleceği beklentisiyle altının 1.700 doların altına düştüğünü görürsem şaşırmam.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...