Tgrt Haber

Bakanlık haksız rekabete karşı düğmeye bastı, e-ticarette yeni dönem başlıyor

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Sabah Gazetesi
25 Nisan 2022 09:38 - Güncelleme : 25 Nisan 2022 10:35
Bakanlık haksız rekabete karşı düğmeye bastı, e-ticarette yeni dönem başlıyor

E-ticarette haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için Ticaret Bakanlığı devreye giriyor. KOBİ’lerin ve tüketicilerin hakları güvence altına alınıyor. Bakanlığın belirlediği kriterlere uymayanlara yüklü miktarda para cezası kesilecek.

Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte internet, gündelik hayatımızın içerisinden en önemli kavramlardan biri oldu. Bununla birlikte internet üzerinden alışveriş çılgınlığının önüne de geçilemez oldu.

Türkiye’de e-ticaret hacmi son 2 yılda 3’e katlandı. 2019’da 136 milyar TL olan e- ticaret hacmi 2021’de 381 milyar TL’ye çıktı. Hızla büyüyen ve büyümeye devam eden e-ticaret hacminin 2022 yılında 615 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

DİĞER SATICILAR SAF DIŞI BIRAKLIYOR

Sabah gazetesinin haberine göre, bu rakamın neredeyse üçte biri pazaryeri denilen platformlardan geliyor. Sayıları 10'u geçmeyen pazaryerleri (online alışveriş platformları) son dönemde haksız rekabet ve tekelleşme şikayetleriyle gündemden düşmüyor.  Pazaryerleri, vatandaşların ilgisi arttıkça, malını bu platformlar aracılığıyla satmaya çalışan KOBİ'lere yüksek komisyon ücreti uygulamaya başlıyor. Kendi ürünlerini üretip, onları platformda öne çıkaran e-ticaret pazaryerleri, diğer satıcıları saf dışı bırakıyor.

BİLGİLER ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE SATILABİLİYOR

Birçok sektöre giren pazaryerleri, tüketiciyi tamamen kendine bağlıyor. Böylece, ürünün ya da hizmetin fiyatında tek belirleyici oluyor. Platformları kullanan tüketicilerin bilgilerini ticari amaç için kullanıyorlar. Hatta öyle ki, bu veriler kimi zaman üçüncü kişilere satılabiliyor.

BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sektörünün dengeli büyümesi ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla önemli kriterler belirledi. Bu çerçevede, platformlarda satış yapan KOBİ'lerin hakları güvence altına alınacak. Satıcılar sadece bir e-ticaret pazaryerine mahkum bırakılmayacak. Satıcının, farklı platformlardan satış veya reklam yapması kısıtlanırsa bu haksız ticaret sayılacak.

ÖDEMELER 5 GÜN İÇİNDE YAPILACAK

E-ticaret pazaryerlerinde ürününü satmaya çalışanlar, parasını almak için uzun süre beklemeyecek. Mal veya hizmet satışının ödemesi, sipariş alıcıya ulaştıktan sonra 5 gün içinde eksiksiz yapılacak. Yapmayan platforma 10 bin TL'den az olmamak üzere idari para cezası verilecek.

SİTEDEKİ KONTROLÜ KENDİSİ YAPACAK

E-pazaryeri, platformda malını satan satıcı ile tüketiciden elde ettiği verileri rekabet ederken kullanamayacak. 1 yılda 10 milyar TL'nin üzerinde satış yapan online platformlar, satıcılar tarafından sunulan içeriği, mal veya hizmetle ilgili mevzuata aykırı hususları tespit için kontrol ekibi oluşturacak.

HEM HİZMET HEM MAL SATIŞI YAPILAMAYACAK

E-Ticaret pazaryerleri hem hizmet hem de mal satışı yapan yerler olamayacak. Turizm, eğitim, sağlık, sigortacılık, danışmanlık, kültür, sanat, eğlence, spor ve istihdam hizmeti sektörleri ile gayrimenkul ve otomotiv sektörlerinin bir veya birkaçına aracılık hizmeti sunan, başka bir sektörde aracılık faaliyetinde bulunamayacak.

Kaynak: Sabah Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...