Eczacılar artık Suriyelilere ilaç vermeyecek
Şanlıurfa Eczacılar Odası, Suriyelilere satılan ilaçların parasının AFAD tarafından kendilerine ödenmediği gerekçesiyle Suriyelilere ilaç satışını durdurma kararı aldı. Hatay Eczacılar Odası da 20 Haziran'a kadar süre tanıdı.
29 Nisan 2012 tarihinden itibaren Suriyelilerin ilaç ihtiyaçlarını karşılayan eczaneler, reçete paralarını afad İl Müdürlüğü’nden tedarik ediyor. Artan göç ile birlikte nüfusun 2 buçuk milyonu geçtiği Şanlıurfa’da eczaneler ilaç temininde sıkıntı yaşarken, ilaç paraları da uzun zamandır ödenmediği iddia edildi.
Yaklaşık 210 gündür Suriyelilere verdikleri ilaçların reçetelerinin parasını AFAD İl Müdürlüğü’nden alamayan eczacılar, paralarını alamadığı takdirde 6 Haziran’dan itibaren Suriyelilere ilaç vermeme kararı almıştı.
Şanlıurfa Eczacılar Odası’ndan yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi: “Bölge eczacıları olarak 29 Nisan 2012 tarihinden itibaren Suriyeli sığınmacıların ilaç ihtiyaçlarını, insani ve sağlık boyutunu ön planda tutarak karşılıyoruz. Bizler yaşanan bu süreçte birçok sorun ve sıkıntıya rağmen fedakârca ilaç ihtiyaçlarını şu ana kadar karşıladık. Ancak bugün iki buçuk milyonun üzerine çıkan sayıyla ciddi bir boyuta ulaşan ilaç temini sorunu önümüzdeki süreçte biz eczacıları mağdur edecek bir seviyeye gelmiştir. 15 Ekim 2015 tarihinden itibaren Başbakanlık genelgesiyle Geçici Koruma statüsündeki yabancıların ilaçları SGK medula eczane provizyon sistemi üzerinden karşılanmaya başlanmıştır. Bu uygulama bizim istediğimiz ve desteklediğimiz bir uygulamadır fakat ne yazık ki reçete kontrollerinin örnekleme olmadan yapılması, reçete incelemedeki personel sayısının azlığı ve ödenek gönderilmemesi sebebiyle verdiğimiz reçetelerin parasının 210 gündür (7 ay) alamıyoruz. 06.06.2016 tarihinde eczacılarımıza para ödenmediği takdirde artık Suriyeli sığınmacıların ilaçlarını karşılayamayacağımızı üzülerek bildiririz”
20 HAZİRAN'A KADAR SÜRE VERDİLER
Hatay Eczacılar Odası, 20 Haziran'a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde, bu tarihten sonra Suriyelilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluğun AFAD'a ait olacağını belirtti.
Hatay Eczacılar Odası Başkanı Sedat Aközcan, oda binasında yaptığı açıklamada, 195 gündür AFAD'tan ilaç ücretlerinin alınamadığını belirterek, "Eğer AFAD tarafından somut bir adım atılıp 195 günden beri verilen reçetelerin bedelleri ödenmediği takdirde, 20.06.2016 tarihinden itibaren mültecilere ilaç temini hizmetini yerine getiremeyeceğimizi üzülerek bildiriyoruz. Bu tarih itibariyle ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluğun AFAD'a ait olacağının altını çizmek isteriz. Büyük bir insanlık dramının ortasındaki yersiz yurtsuz mülteciler ve fedakarca ilaç ihtiyaçlarını şu ana kadar karşılayan biz eczacılar, daha büyük mağduriyetler yaşanmadan yetkilileri göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.