Özel okullar yeni döneme başlarken yaptıkları zamlarla sıkça tartışılmıştı. Yaptıkları yüksek zamlar için öğretmen maaşlarını gerekçe gösteren özel okullar bu kez öğretmeni için kesenin ağzını kapadı. Özellerdeki öğretmenler tepkili, çoğu hakkını alamıyor.
Özel okullar fahis ve rekor ücretleri ile dudak uçuklatirken, bu zamlar için ögretmen maaslarini gerekçe gösteren özel okullar bu kez ögretmeni için kesenin agzini kapadi.
Maaslari neredeyse asgari ücret seviyesine inen ögretmenler özel okullara tepkili. Pek çok özel okul düsük maasla personel çalistirmaya devam ediyor.
Özel okullarin 2024-2025 egitim, ögretim yili için istedikleri ücretlere yönelik tartismalara bu kurumlarda görev yapan ögretmenler de katildi. Aylik 20-25 bin TL kazandiklarini söyleyen ögretmenler, "Aldigimiz maas 24 kisilik sinifin 1.5 ögrenci ücretine denk geliyor" diye sitem ediyor.
"Ekol Okullar" olarak tanimlanan birçok özel egitim kurumu gelecek yil için 400, 500 bin TL egitim ücretinin yani sira yemek ve egitim materyal parasi talep ederken, ögretmenler ise hak ettikleri ücreti alamadiklarindan sikayet ediyor.
Özel Sektör Ögretmenleri Sendikasi Mersin Il Temsilcisi Duygu Ergen, özel okullarda ögretmenlere verilen maasin düsük oldugundan sikayet ederken, "Veliler, ögretmenlerin sürekliligi ve verilen egitime güvenerek çocuklarini okula kayit ettiriyorlar ancak özel egitim kurumlari ögrenciden alinan paralarin çok ama çok az kismini ögretmene ayiriyor. Aldigimiz yillik maasin toplami, 24 kisilik sinifin 1.5 ögrenci ücretine denk geliyor" dedi.
Özel okulda çalisan ögretmenler Haber Global’den Mert Inan'a konustu. Istanbul'da ekol okullar dahil olmak üzere özel okullarda görev yapan ancak isimlerini vermekten çekinen ögretmenler maaslarindan dert yaniyor. Özel egitim kurumunda çalisan ögretmen, “Maalesef hakkimizi alamiyoruz. Veliye sadece egitim ücretinde yüzde 57 zam yapildi. Bunun yani sira yemek, servis ve kagit parasi adi alti da fiyatlar talep ediliyor. Ögretmene gelince en fazla yüzde 59 zam yapabiliriz deniyor. Maasim asgari ücret açiklanmadan önce 15 bin TL idi. Yüzde 59 zam yapilarak 22 bin TL'ye yükseldi. Evlilik plani yapiyorum ve Istanbul'daki ev kiralari 20 bin TL'den basliyor. Söyleyecek baska sözüm yok.” diyor.
Özel egitim kurumunda çalisan bir diger ögretmen de masraflarina da dikkat çekerek "Özel okullarda çalisan ögretmenlerin sadece maas gideri var. Onun disinda çayini, kahvesini bile kendisi aliyor. Yeri geliyor bazi okullarda peçeteyi bile ögretmenler kendileri getiriyor. Isverenin bir sinifini 20 kisi hesaplarsak, 300 bin TL'den 6 milyon TL yapar. Bir ögretmen maasi 20-25 bin TL Bazi okullarda ögretmen maaslari bir veliden alinan paradan daha az kaliyor." Diyor.
Bir baska ögretmen de mesai ücretlerini alamadiklarindan sikayet ederek, "En büyük sikintimiz maaslarin düsük olmasi. Özel günlerde fazla mesai yapmamiza karsin, mesai ücretlerinin yatmamasi veya yarim yatmasi da söz konusu. Haftada 2, 3 gün nöbet tutmamiz istenirken, bu nöbetler çogu zaman ücretlendirilmiyor. Bu bahsettigim 20 yillik bir kolejde oluyor. Yeni kurulmus okullari düsünemiyorum." dedi.
Öte yandan Özel Okul Velileri Platformu'ndan yapilan açiklamada ise özel okullarin yaptiklari yüksek zamlar için ögretmen maaslarini gerekçe gösterdigine, ancak bu durumun gerçegi yansitmadigina deginilirken, "Vakif okullari disinda kalan özellikle zincir özel okullarda ögretmen maaslari asgari ücretin biraz üzerinde" görüsleri siralandi.