Tgrt Haber

Ek MTV yürürlüğe girdi, ödemeyen aracını satamayacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Temmuz 2023 09:15 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 09:29
Ek MTV yürürlüğe girdi, ödemeyen aracını satamayacak

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ‘ne yönelik düzenleme Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuya dair merak edilen tüm detaylar belli olurken vergiyi ödemeyenlerin araçlarını satamayacakları ve trafikten çekemeyecekleri öğrenildi.

Hazine ve Maliye BakanlığıGelir İdaresi Başkanlığıek Motorlu Taşıtlar Vergisi​ uygulamasına ilişkin düzeleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüm detaylar netleşirken Araç​ alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği de belli oldu. Ek MTV ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. 

HANGİ ARAÇLAR EK MTV KAPSAMINDA

Ek MTV ödemesi düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında yer alıyor. 

ÖDEMEYEN ARACINI SATAMAYACAK

Ek MTV, araç sahiplerinin 2023 yılında ödeyecekleri vergi​ kadar olacak. Bu ilave vergi, 2023'e mahsus olacak ve bir defa alınacak. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak.

ALIM SATIMDA ÖDEMEYİ KİM YAPACAK?

Araç alım- satımında ek vergi sorumluluğunun kime ait olduğu en çok merak edilen konulardan biri oldu. Bu durum kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan ödemeyi yaparken sonrasında yapılan satışlar için aracı satan MTV’den sorumlu olacak.
Taslak metinde verilen örnekte, 15 Mayıs 2023’te yani kanun çıkmadan aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan kişi ek vergiden sorumlu olacak. Yine 21 Ağustos 2023’te yani kanun çıktıktan sonra aracını satan bir kişi ek vergiyi kendisi ödeyecek.

Örnek 1: (A), adına kayıt ve tescilli otomobilini 15/5/2023 tarihinde (B)’ye devretmiştir. Bu durumda, 7456 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte adına kayıt ve tescilli taşıtı bulunan (B) ek MTV’nin mükellefi olacaktır.

Örnek 2: (C), adına kayıt ve tescilli otomobilini 21/8/2023 tarihinde (D)’ye devretmiştir. Bu durumda, devir işlemi 7456 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapıldığından (D) ek MTV’nin mükellefi olmayacaktır.

Ek MTV yürürlüğe girdi, ödemeyen aracını satamayacak

EK MTV ÖDENMEDEN MUAYANE YAPILAMIYOR

Örnek 1: (A), yıllık motorlu taşıtlar vergisi tutarı 1.626 TL olan adına kayıt ve tescilli otomobilini 3/7/2023 tarihinde (B)’ye satmıştır. Kanunun yayım tarihi itibarıyla bu taşıt (B) adına kayıt ve tescilli olduğundan söz konusu taşıta yıllık olarak tahakkuk ettirilen 1.626 TL’nin tamamı kadar ek MTV (B) adına tahakkuk edecektir. Bu verginin ilk taksitinin ağustos ayı sonuna kadar, ikinci taksitinin ise Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Örnek 2: 9/9/2023 tarihinde ilk defa (A) adına kayıt ve tescil edilmiş otomobil cinsi taşıta 2023 yılının ikinci altı aylık dönemine isabet eden 1.272,5 TL tutarında motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Bu durumda, (A) adına bu tutar kadar (1.272,5 TL) ek MTV tahakkuk ettirilecek olup, bu vergi motorlu taşıtlar vergisiyle birlikte peşin olarak ödenecektir.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...