Tgrt Haber

Ekonominin zirvesinde kritik görüşme sona erdi! Bakan Şimşek ve CHP heyeti bir arada

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
24 Haziran 2024 10:51 - Güncelleme : 24 Haziran 2024 16:23
Ekonominin zirvesinde kritik görüşme sona erdi! Bakan Şimşek ve CHP heyeti bir arada

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesi sonrası başlayan normalleşme süreci ekonominin zirvesinde devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe'nin görüşmesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesiyle siyasette başlayan olumlu hava ekonomi gündemine de etki etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu gölge bakanı Yalçın Karatepe'nin kamuoyu tarafında da merak edilen görüşmesi sona erdi. Karatepe’yi bakanlığa girişinde Bakan Şimşek ve Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya karşıladı.

4 SAAT SÜRDÜ

Şimşek Karatepe görüşmesi 10.00 civarında başladı, görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Söz konusu zirve, CHP-Kabine görüşmeleri arasındaki en uzun görüşme oldu.

KIRMIZI DOSYA İLE AYRILDI

Yalçın Karatepe'nin görüşmeden kırmızı bir dosya ile ayrıldığı görüldü. Karatepe, görüşmenin ayrıntılarını CHP Genel Merkezi'nde düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak.

Karatepe açıklamalarında şunları kaydetti:

* Asgari ücret ve emekli aylıklarında artış, tarımsal destek, vergi adaletsizliğinin giderilmesi. Bu dört taleple görüşmeye gittik ama dört saatlik görüşme sonunda bir değişim iradesi göremedik. 

Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar.

* Asgari ücrete ara zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz. Asgari ücretin satın alma gücü ilk 6 ayda dörtte bir oranında azalacağını, zammın zorunlu olduğunu anlattık.

* Emekli aylıklarına enflasyon kadar zammın yeterli olmadığını, refah payı da eklenmesi gerektiğini söyledik.

* Memur ve memur emeklisi maaşlarında yüzde 20'lik artışın yeterli olmadığını ilettik. Memur emekli aylıklarına seyyanen zam istedik.

Ekonominin zirvesinde kritik görüşme! Bakan Şimşek ve CHP heyeti bir arada - 1. Resim

* Tarımın ulusal güvenlik meselesi olduğunu, vatandaşların uygun maliyetle gıdaya erişmesi gerektiğini söyledik ama üzülerek görüyoruz ki tarımsal desteklerin oranı kanundaki yüzde 1'lik seviyeye ulaşmıyor. 89,6 milyar dolarlık desteğin 2006'dan bu yana eksik olduğunu görüyoruz.

* Tarımsal destekte kanuna uyulmazken 90 milyar doların üzerinde tarımsal ithalat yapıldı. Yurt içindeki çiftçilerden esirgenen destek, yurt dışı çiftçilere verilmiş oldu.

* Buğday ve çay için açıklanan alım fiyatlarının düşük olduğunu kendilerine ilettik.

* Vergi sistemine dair görüşlerimizi paylaştık. Düşük gelirli vatandaşlarımız üzerindeki vergi yükünün çok ağır olduğunu ifade ettik. Bazı önerilerde bulunduk. Vergi dilimlerinin belirlenmesinde asgari ücretin düşülmesi gerektiğini söyledik.

* Düşük gelir gruplarının çok sık kullandığı kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında aylık yüzde 5'lik çok yüksek faiz uygulanıyor. Bu faize ek olarak yüzde 30'luk vergi alınıyor. Bu kabul edilemez dedik ve bu verginin sıfırlanmasını talep ettik.

* Muhtaç olan insan kredinin maliyetine bakma imkanına bile sahip değil. Faizin bu kadar yükselmesine rağmen KMH'taki borç tutarı 116 milyar TL'den 260 milyar TL'ye yükseldi. Vatandaş geliri olmadığı için bu yüksek faizli imkandan borçlanıyor. KMH üzerinden en düşük gelir grubundan yaklaşık ayda 2 milyar TL vergi alınıyor.

* Vergi cenneti ülkeler listesi kanuna rağmen Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmıyor. Bunun vergi adaleti ilkesine aykırı olduğunu ifade ettik. 

* Kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri ile ilgili maliyetlerin kabul edilmez olduğunu, herhangi bir adım atılmadığını söyledik. Cumhurbaşkanı bu projeler için "kamunun cebinden 1 kuruş çıkmayacak" demişti ancak 2024 bütçesinde bu projeler için 160 milyar TL üzerinde bir ödeme yapılacağını biliyoruz.

Ekonominin zirvesinde kritik görüşme! Bakan Şimşek ve CHP heyeti bir arada - 2. Resim

* KÖİ projelerindeki şirketlerin gerçek anlamda vergilendirilmesi gerektiğini, bu şirketler matrahsız iken vergi oranını 5 puan artırmanın sonuç vermeyeceğini belirttik.

* Verginin yüksek gelir gruplarından yüksek oranda alınması gerektiğini, konunun takipçisi olacağımızı beyan ettik.

* Şirketlerin ne kadar vergi borcunun silindiğini, uzlaşmaların ne olduğunu kamuoyuna açıklamalarını istedik.

* TÜİK'in açıkladığı verilere dönük eleştirilerimiz olduğunu, verilerin şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledik. Enflasyon sepetindeki mal ve hizmetlerin fiyatlarının yayımlanma gerektiğini söyledik, mahkeme kararını dikkatlerine sunduk. 

* TÜİK için bağımsız danışma kurulu kurulmasını önerdik, verilere ilişkin tereddütlerin kalkması için bunun gerekli olduğunu söyledik.

* Ekonominin eğitim sisteminden, yönetim modelinden ve hukuktan bağımsız olamayacağını, kalkınma için bütünsel bir bakışa ihtiyaç olduğunu söyledik.

* Bakan Şimşek anlattıklarımızı dinledi. Kendisi de değerlendirmeler yaptı.

* Yurt dışı çıkış harcının alınmaması gerektiğini söyledik ama somut bir yanıt alamadık. Tasarıyla ilgili çalışmayı henüz tamamlamadıklarını sanıyorum.

* Gübre ve yemdeki KDV istisnasının kaldırılacağına dair iddiaları gündeme getirdim. Taslak Meclis'e gelince son durumu göreceğiz.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe 4 ana başlıktaki önerilerini sunduklarını belirtti.

"EMEKLİ AYLIĞINA ARTIŞ ZORUNLUDUR"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe'nin Bakan Şimşek'le görüşmelerinde konuşulanlara dair yaptığı açıklamada öne çıkan başlıklar arasında vergide adalet, emekli aylığı artışı ve asgari ücrete ara zam oldu.

Yalçın Kabatepe, "Sayın Bakan'a Emekli aylığına artışın zorunlu olduğunu söyledik" ifadelerini kullanırken bununla birlikte Kabatepe'nin açıklamaları arasında, "Asgari ücrete ara zam talebimizi Bakan Şimşek'e ilettik ifadeleri de dikkat çekti"

"VERGİDE ADİL BİR SİSTEM OLMALI, YÜKSEK GELİR GRUBUNDAN YÜKSEK ORANDA VERGİ ALINMALI"

Vergide adaletle ilgili görüşlerimizi paylaştık. Biz sayın Bakanla olan görüşmemizde vergilerin yüksek gelir gruplarında yer alanlardan yüksek oranda olması gerektiğini beyan ettik. Düşük gelir gruplarında kalanların sırtındaki vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirttik.

Vatandaşın bu kadar yüksek vergi yükü altında kaldığı dönemde ne kadar verginin silindiğini veya ne kadar vergi affının kamuoyu ile paylaşılması konusunda şeffaflığın olması gerektiğini söyledik.

"TÜİK VERİLERİ BAĞIMSIZ HEYET TARAFINDAN DENETLENSİN"

TÜİK'in açıkladığı verilerle ilgili şüphelerin olduğunu ve bu konuda çalışma yapılması gerektiğini Sayın Bakan'ın dikkatine sundum. Eleştirilerin ortadan kalkması için bağımsız bir danışma kurulu, heyet oluşturulması ve raporların incelenmesi ve tereddütlerin ortadan kalkması için çalışma yapılmasını önerdik.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...