Tgrt Haber

Ekonomist Necmettin Batırel'den yeni öneri: Enflasyon korumalı TL mevduat hesabı da olsun

13 Ocak 2022 10:43
Ekonomist Necmettin Batırel'den yeni öneri: Enflasyon korumalı TL mevduat hesabı da olsun

Doların yükselişini frenlemek için hayata geçirilen “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” sisteminin piyasalara olumlu etkisi devam ediyor. Yeni sisteme katılım 84 milyar lirayı geçerken dolar 13 TL seviyelerinde seyrediyor. Peki “dolar daha düşecek mi?” “21 Ocak ile 18 Mart tarihleri neden önemli?” Ekonomist Necmettin Batırel, yeni sistemin olumlu gidişatını güçlendirecek ve doları daha da düşürecek yeni bir öneride bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dolardaki ateşi düşürmek için açıkladığı “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” sistemi meyvelerini vermeye devam ediyor. Yeni sisteme yatırımcılardan ilgi büyük, katılım 84 milyar lirayı geçti. Başta dolar olmak üzere yabancı para birimleri değer kaybetti. Geçtiğimiz yılsonunda 18 TL’ye yaklaşan dolar, bu günlerde 13 TL seviyelerinde seyrediyor. Son olarak Merkez Bankası, 500 baz puan faiz indirimine giderek yeni sistemi sağlamlaştırdı. Peki yeni sistemdeki son durum nedir? Vatandaş güven duyuyor mu? Dolarını bozdurmayanların gerekçesi ne? Dolar 9 TL'ye düşecek mi?  21 Ocak ile 18 Mart tarihleri neden çok önemli? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan, doların düşeceğini bilen Türkiye Gazetesi yazarı ekonomist Necmettin Batırel, ekonominin umut veren gidişatını değerlendiriken yeni sistemi güçleniredek çarpıcı bir öneride de bulundu.  

FAİZİN 500 BAZ PUAN İNDİRİLMESİ SERT OLDU

Yeni sisteme geçişin biraz sıkıntılı olduğunu belirten Batırel, bunun nedeninin yatırımcıların ve finans çevrelerinin yeni sistemin bu denli kısa bir sürede oturtulacağına ihtimal vermemesinden kaynaklandığını söyledi. Merkez Bankasının faiz indirim kararını değerlendiren Batırel, “Faizlerin 500 baz puan aşağı çekilmesi sert oldu. Eskiden faizler 25 baz, 50 baz puan seviyelerinde geri çekilirdi. Böyle olsaydı daha sağlıklı bir sonuca ulaşırdık, diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

NEDEN YATIRIMCILAR DOLAR SATMIYOR? 

Doların mutlaka düşeceğini belirten Batırel, yeni sistemde insanların paralarının değerini korumak için dolar almaya ihtiyaçlarının olmadığını söyledi. Yeni sistemin kanun haline getirilmesine rağmen bazı yerli yatırımcıların güvensizlik duyduğunu kaydeden Batırel, daha çok TL mevduat hesaplarının TL kur korumalı mevduat hesabına geçtiğine dikkat çekti. “Döviz yatırım aracı olmaktan çıktı” diyen Batırel, bazı yatırımcıların TL’ye geçmemesinin nedenini şöyle açıkladı: 
 

“Doları 18 TL’den, 17 TL’den, 15 TL’den alanlar var. Bu yatırımcılar TL’ye geçtiklerinde zarar edecekler. Bunların zararlarının karşılanması lazım ki dolarlarını bozdurabilsinler” dedi. 

Ekonomist Necmettin Batırel'den yeni öneri: Enflasyon korumalı TL mevduat hesabı da olsun

OCAK VE MART AYLARI KRİTİK! DOLAR 8,5 TL'YE DÜŞECEK 

Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nde bankaların 14 ile 17 TL arasında bir faiz uyguladığını belirten Batırel, bunun enflasyon rakamlarına oranla düşük olduğunu vurguladı. Enflasyonun yüzde 30’larda olduğunu hatırlatan Batırel, “Aslında yeni sisteme geçilirken enflasyona yönelik de bir koruma sağlanması gerekiyordu. O vakit yeni sistem çok daha etkili olurdu” dedi. 

Bankalarda 238 milyar dolar olduğunu kaydeden Batırel, “Merkez Bankasının kararına göre 21 Ocak’a kadar bankalar ellerindeki dövizin yüzde 10’unu, 18 Mart’ta kadar da yüzde 20’sini TL’ye çevirmek zorunda. Şayet dolarlarını TL'ye çevirmezlerde yüzde 1,5 TL vergisini ödemek zorundalar” dedi. Batırel, doların 18 Mart’a kadar gerçek değerine ineceğini belirterek, “9 ile 8,5 TL arasına düşecek. Mart sonunda cari açık kapanacak” dedi. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...