Tgrt Haber

Ekonomistler eylül ayı enflasyon beklentilerini açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Eylül 2023 17:15 - Güncelleme : 29 Eylül 2023 17:29
Ekonomistler eylül ayı enflasyon beklentilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu 3 Ekim’de eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak. Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması ise yüzde 5,0 oldu.

TÜİK tarafından 3 Ekim Salı günü açıklanacak eylül ayıenflasyon​ verilerine ilişkin beklenti anketi belli oldu. Daha önce Reuters'ın açıkladığı ankete katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE​ tahminleri yüzde 3.7 ila yüzde 6.2 artış bandında yer aldı. AA Finans’ın hazırladığı ankette aylık ve yıllık enflasyon beklentilerine yer verildi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN ORTALAMASI YÜZDE 5

Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) göre bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor.
Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 65,50 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, ağustos bir önceki aya göre yüzde 9,09 artış göstermişti.

REUTERS ANKETİ DE AÇIKLANDI

Reuters'ın anketine katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 3.7 ila yüzde 6.2 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler yüzde 60 ila yüzde 63.7 arasında bulunuyor. Seçimlerin ardından sigaradan akaryakıta vergilerde yapılan artışın yanı sıra deprem kaynaklı artan maliyetler nedeniyle kurumlar vergisi, KDV'de artışlara gidildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...