Tgrt Haber

Ekonomistler hesapladı: Merkez Bankası rezervlerinde tarihi zirve

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Kasım 2023 09:14 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 09:58
Ekonomistler hesapladı: Merkez Bankası rezervlerinde tarihi zirve

Yeni ekonomi yönetimi tarafından atılan adımlar sonrasında rezervlerde güçlü artış dikkat çekti. Ekonomistlerin hesaplarına göre, TCMB toplam rezervleri geçen hafta 136.5 milyar dolara yükselerek tarihi zirvesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinde toparlanma devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası net rezervleri mayıs ayında -151,3 milyon dolara indi. Ekonomi yönetiminin üzerinden durduğu sorunlardan biri olan azalan rezervler​ tarihi zirvesine çıktı.

REZERVLER​ 2 MİLYAR DOLAR YAZDI

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu beş bankacı, 24 Kasım ile biten haftaya ilişkin hesaplamalarını yayımladı. Buna göre, geçen hafta Merkez Bankası'nın toplam rezervlerin 2 milyar dolar arttı. 17 Kasım'da 134.5 milyar dolar olarak açıklanan toplam rezervlerdeki önceki rekor Aralık 2013'teki 135.96 milyar dolardı. Yükseliş trendi devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ yönetimindeki ekonomide atılan adımlara sonrasında rezervlerde başlayan yükseliş trendi haziran ayından bugüne güçlü seyrine devam ediyor.  İlgili veriler TCMB analitik bilanço verilerinden ve öncü göstergelerden hesaplanabiliyor. Resmi veriler perşembe günü 14.30'da açıklanacak.

Ekonomistler hesapladı: Merkez Bankası rezervlerinde tarihi zirve

REKOR SEVİYELER 17 KASIM HAFTASINDA BAŞLADI

Öte yandan bir önceki haftada da rezervler​ de 9 yılın zirvesi test edildi. TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri verilerine göre, 17 Kasım itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 4 milyar 582 milyon dolar artışla 89 milyar 226 milyon dolara yükseldi. 

YABANCI YATIRIMCI​ GERİ DÖNÜYOR

Türkiye’nin risk primi 400 baz puan altındaki seyrinde devam ederek 332 puana kadar geriledi. Bununla beraber Merkez Bankası’nın 500 baz puan artışla politika faizini yüzde 40’a çıkardı. Atılan adım sonrası mevduat faizleri ve tahvil faiz oranları yükseldi. Uzmanlara göre bu gelişmeler yabancı yatırımcının geri  döneceğini gösteriyor.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...