Tgrt Haber

Ekonomistlerden ilk yorum: OVP yol gösterici

06 Eylül 2023 16:05 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 17:14

Ekonominin 3 yıllık yol haritası netleşti. Sermaye Piyasaları Uzmanı Dr. Berra Doğaner ve Ekonomist Filiz Eryılmaz, Orta Vadeli Program’la ilgili yaptıkları değerlendirmede programın yol gösterici olmasına dikkat çekerek, yapısal reformların önemine vurgu yaptı.

Ekonominin 3 yıllık yol haritası belirlendi. Orta Vadeli Program’ın (OVP) açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finansal istikrarı sağlamak ve orta vadede enflasyonu tek haneye indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da programa dair yaptığı açıklamada, kur istikrarını sağlamada önemli katkısı olan Kur Korumalı Mevduatlar ile ilgili mesaj verdi. Erdoğan, KKM’nin görevini tamamladığını belirtti.

“7 YAPISAL ALAN ÖNEMLİ”

OVP’yi TGRT Haber’e değerlendiren Sermaye Piyasaları Uzmanı Dr. Berra Doğaner ve Ekonomist Filiz Eryılmaz, programın belirsizliği ortadan kaldırdığını ve yol gösterici özelliklerinin olmasına vurgu yaptı. Son derece kapsamlı bir sunum izlediklerini söyleyen Sermaye Piyasaları Uzmanı Doğaner, yapısal reformun farkından bahsetti. Doğaner, “Özel sektöre de yol gösterici niteliği var. Geçmiş OVP’de bulunmayan yapısal reformlar kısmı. 7 tane yapısal alan belirlenmiş. Bir tanesi büyüme ve ticaret. İkincisi beşeri sermaye ve istihdam, üçüncü olarak fiyat istikrarı ve fiyat istikrarı belirlenmiş, dördüncü olarak kamusal maliye, beşinci alan afet yönetimi, altıncı alan yeşil ve dijital dönüşüm, yedinci alan iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi” diye konuştu.

Ekonominin 3 yıllık yol haritası OVP ile belirlendi.

“TURİZM GELİRLERİ BÜYÜMEYİ OLUMLU ETKİLEYECEK”

İstanbul finans merkezinin sadece finans değil enerji üssü olduğunun vurgulanmasının önemli olduğuna işaret eden Doğaner, “Enflasyonun bilhassa 2023 için yüzde 65 gibi gerçekçi rakamda belirlenmiş olması güzel. Yüzde 65 ortak beklentimiz. 2024’te bunun yarı yarıya inmesi hedeflenmiş, 2025’te yine yarıya inmesi, 2026’da yine onun yarısına inmesi hedeflenmiş. OVP’nin sonunda tek haneye inme programı içerisindeyiz. Yüzde 50 düşecek bir enflasyonda n bahsediyoruz. OVP açıklanırken lira ve dolar bazında rakamlar var. Tahmin edilen kuru da görmüş oluyoruz. Önümüzdeki iki çeyrekte yüksek büyüme hedefleniyor. Buradaki motivasyonun turizm gelirlerindeki artış olduğunu anladım. Bu gelirler büyümeyi olumlu etkileyecek. Dünyanın ekonomik büyümesi sıkıntılı ama Türkiye kendi iç dinamikleri ve programıyla hedeflediği oranda bir büyüme sağlayabilir.” şeklinde konuştu.

“OVP’NİN BİRİNCİ AMACI AFET YARALARINI SARMA”

Ekonomist Filiz Eryılmaz ise afete ayrılan büyümeye dikkat çekti. Eryılmaz, “Yeni ekonomi yönetiminin asıl programının ne olacağı bu planda belli oldu. Yabancı girişimciler tarafından atılacak adımlar yeterli değildi. OVP önümüzdeki 3 seneyi net bir şekilde gösteriyor. Yabancı yatırımcının ülkeye giriş yapıp yapmayacağını gösteriyordu. Bu iki nedenle oldukça önemliydi. Piyasada enflasyonla mücadelenin ön planda olacağı bekleniyordu. Afetle ilgili yaraların birinci sırada olduğunu görüyoruz. OVP’nin birinci amacı afet yaralarını sarma yönünde oldu.” dedi.

Sermaye Piyasaları Uzmanı Dr. Berra Doğaner ve Ekonomist Filiz Eryılmaz, OVP'yi değerlendirdi.

“BÜYÜMEDEN TAVİZ VERİLMEYECEK”

“Vergi harcamalarına baktığımızda diğer yıllarda ciddi bir artış olduğunu görüyoruz” diyen Eryılmaz, “Genel olarak hedefler makul. 2026 yılı için tek haneli enflasyon​ rakamını bekliyorduk. Büyüme ve enflasyon kısmı haklı olarak sorgulanacaktır. Büyümeden taviz verilmeyecek. İstihdam rakamlarına da baktığımızda ciddi bozulma görmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...