Tgrt Haber

Ekonomistlerden ortak tahmin: Enflasyon yüzde 84'ten 66'ya düşecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Aralık 2022 15:46 - Güncelleme : 28 Aralık 2022 15:54

Kasım ayına ilişkin enflasyon verileri aylık yüzde 2,88 olurken yıllık enflasyon yüzde 84,39 olarak açıklandı. Gözler memur ve emekli maaşlarını etkileyecek olan yılın son ayının enflasyon verilerine çevrildi. Anketlere göre, aralık ayında TÜFE aylık bazda yüzde 2,7 yıllık olarak ise baz etkisi ile beraber yüzde 66,8 olması bekleniyor.

Aralık​ ayına ilişkin enflasyon​ verileri 3 Ocak tarihinde açıklanacak. 2022 yılının enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bir yılın bilançosu ortaya çıkmış olacak. Merkez Bankası​ daha önce yaptığı tahminle yıllık enflasyon oranı tahminini yüzde 65 olarak açıkladı. 

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 84’TEN YÜZDE 66’YA DÜŞECEK

Diğer yandan enflasyon rakamlarına yönelik olarak yapılan anketler devam ediyor. Reuters'ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) gıda, konut ve ev eşyası kalemleri öncülüğünde aralıkta aylık yüzde 2,7 artması bekleniyor. Yıllık olarak ise baz etkisiyle yüzde 84,39'dan yüzde 66,8'e düşmesi tahmin ediliyor. Anket aralık ayı için aylık enflasyon tahminleri yüzde 1,4 ila yüzde 4,1 arasında kaldı.

KASIMDA ZİRVEDEN AŞAĞI İNDİ

Yıl boyu yüksek seyreden enflasyon kasım ayında 2021 yılının mayıs ayından beri ilk kez düşüş gösterdi. 24 yılın zirvesine çıkan rakamlar aşağı yönlü hareket ederek yüzde 84,39 seviyesine geriledi. Ekonomi yönetiminin 2023 yılı genel beklentisi yılın ilk çeyreğinde TL'deki yatay seyir ve küresel enerji fiyatlarındaki artışın yavaşlaması şeklinde. Ayrıca baz etkisinin katkısıyla yıllık enflasyonda düşüşün süreceği yönünde beklentiler devam ediyor.

BAZ ETKİSİ ENFLASYONDA GERİLEMEYE NEDEN OLACAK

Dolar/TL kurunda yaşanan yatay seyir ve geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana sert yükselişlerin yaşanmaması enflasyon üzerinde baz kuvvetli bir baz etkisinin yaşanmasını sağladı. Baz etkisi gelecek yılda da kendini göstermeye devam edecek. Bu nedenle fiyat artışları devam etse bile yıllık enflasyon rakamlarında gerilme yaşanacak. Diğer yandan küresel enerji fiyatlarında yaşanan durağanlık ve TL’deki yatay seyirde enflasyonu etkileyecek gelişmeler olarak ön plana çıkıyor.

ENFLASYON YIL SONUNDA YÜZDE 20’LERE DÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamada enflasyonun önümüzdeki dönemde düşüş göstermeye başlayacağını ifade ederek yıl ortasında yüzde 30, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara gerileyeceğini anlattı.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...