Tgrt Haber

Ekonomistlerden yeni ekonomi paketine çarpıcı yorum

12 Şubat 2022 17:12

Hazine ve Maliye Bakanı, ekonominin gelişmesi için atılan adımları açıkladı. Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasından KDV’nin düşürülmesine, yatırım destek paketinden işletme harcamalarına destek paketine kadar bir dizi yeni kararlar alındı. Ekonomiye can suyu veren adımları Türkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel ile Ekonomist Onur Erim TGRT Haber’de değerlendirdi.

Ekonomist Onur Erim, önümüzdeki aylarda faturaların ödenmesinde de kolaylıklar sağlanacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomiye yeni destek paketini açıkladı. Pakette ekonominin iyileşmesi için çok önemli adımlar yer alıyor. Bunların başında yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması geliyor. Bunun için vatandaşlar, fiziki altın tasarrufları kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecek. Diğer önemli adımsa temel gıda oranlarında KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi. Yatırımlara yönelik en önemli adımlar ise 25 milyar TL'lik yatırım destek paketi, 25 milyar TL'lik ihracat destek paketi ve 10 milyar TL'lik işletme harcamaları destek paketi. Türkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel ile Ekonomist Onur Erim TGRT Haber’de yeni paketin ekonomiye etkisini değerlendirdi.

ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR

Ekonomist Onur Erim, yeni pakette temel gıda ürünlerindeki enflasyon oranlarının düşürülmesinin enflasyona katkısını şöyle açıkladı: “Katkısı mutlaka olacaktır. Dünyada hem enerji hem de temel gıda fiyatlarında yüksek artışlar var. Dünya 100 yıldır böyle ekonomik buhran görmedi. Çok önemle adımlar. Türkiye olarak enerji açısından doğal kaynağımız olmadığı için katma değeri yüksek olan ürünler üretmemiz gerekiyor. İhracatı arttırarak refahı arttırabiliriz. Bu yapılan açıklamalar çok önemli. Önümüzdeki aylarda bu adımlar artacak.” Erim, sağlanacak olan kredi ve fonların doğru yere kullanılacağına inandığını söyleyerek “Önümüzdeki aylarda bu destekler artacaktır” dedi.

FATURALARA ÖDEME KOLAYLIĞI GELEBİLİR

Enerji zamlarında çok ciddi indirimler olmasa da tüketicinin faturaları daha rahat ödeyebilmesi için çeşitli kolaylıklar beklediğini belirten Erim, “Daha fazla indirim devlete yük olabilir. Devlet tüketici ve üreticiye daha kolay ödeyeceği bir plan hazırlıyor. Bugünün ruhuna uygun çözümler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ALTIN EKONOMİYE KAZANDIRILIRSA...

Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili adımları değerlendiren Erim, dünyada ne zaman çatışma olsa altının öne çıktığını söyledi. Ukrayna krizi nedeniyle insanların altına sarıldığını kaydeden Erim, altınla ilgili adımı şöyle değerlendirdi: “Hükümet yapabileceği her şeyi sonuna kadar yaptı. Altınla ilgili atılan adımları istenen noktaya getirmesi zaman alacak. Döviz kurlarındaki gibi altın da zaman alacak. Altını ekonomiye kazandırabilirsek yurt dışında para ve kaynak aramamıza gerek kalmayacak. Bu durum dışarıdan bize kredi verme şartlarını etkileyecek.”

Ekonomistlerden yeni ekonomi paketine çarpıcı yorum

ARTIK FİYATLAR DÜŞECEK

Türkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel, yeni ekonomik paketi şöyle değerlendirdi: “Türk lirasına ve ekonomiye destek amacıyla ve enflasyonu indirmek amacıyla alınmış kararlar. Piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Bugün açıklanan kararlar çok önemli. Özellikle KDV’nin yüzde 8’den 1’e düşürülmesi gıda fiyatlarını düşürecek. Yüzde 7’lik bir düşüş olacak. Bu diğer sektörleri de etkileyecek. Paketin geniş zamana yayılması ve miktarı çok büyük bir destek. Ancak burada dikkat edilmesi gereken faiz oranı. Banka faizleri ile politika faizleri arasında fark fazla. Burası takip edilmeli. Diğer taraftan ise kamu bankalarının devreye girmesi gerekiyor.”

Türkiye’de kullanılmayan altınlar olduğunu belirten Batırel, “Kur korumalı hesaplara geçişler yavaş yavaş başladı. Vatandaşlar altın hesabını açarlarsa ekonomiye büyük bir katkı sağlayacak. Cumhuriyet altını ve ziynet eşyalarının ekonomiye katılması gerekiyor. Çok büyük bir fırsat kapısı açıldı” dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...