Ekonomiye ilişkin düzenlemeler Meclis’e geliyor! Bayram sonrası önce seçim muhasebesi yapılacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi Ramazan Bayramı sonrası 16 Nisan'da mesaiye başlıyor. Seçim sonrası gündemde ekonomiye ilişkin düzenlemeler yer alacak. Sivil anayasa çalışmaları ise sonbaharda başlayacak. Bu kapsamda toplumun her kesiminden gelen öneri, görüş ve teklifler tek bir havuzda toplanacak. Süreci meclis başkanlığı yönetecek.
Meclis seçim sonrası 16 Nisan’da açılıyor. Ekonomiye ilişkin teklifler öncelikli başlıklar arasında yer alacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kalıcı refah artışının olmazsa olmazını tek haneli enflasyon olarak belirledi. 'İşçinin, emeklinin ve memurun ücretlerine yapılacak zamlarla alım gücü artsa bile bunun enflasyon karşısında erimesi nedeniyle refah artışı gerçekleşemez' bilinciyle hareket eden Bakan Şimşek'in ajandasında 4 kritik madde var:
“Öngörülebilir ücret artışlarıyla milyonların alım gücü artacak. Temmuz ayında emekli ve memur zammı, Aralık ayında da yeni asgari ücret belirlenecek.
Sıkı para politikası ve koordineli maliye politikalarıyla enflasyonun beli kırılacak ve artan alım gücü korunacak. Böylece kalıcı refah artışının temelleri atılmış olacak.
Sürdürülebilir ekonomik büyüme için ihracat teşvik mekanizmalarının güçlendirilerek Türkiye'nin pazar payı genişleyecek
Kamuda harcama kontrolü yaparak tasarruf ön planda olacak.”
MECLİS’İN GÜNDEMİNE GELECEK 5 DÜZENLEME
Bayram sonrasında TBMM gündemine gelecek 5 düzenleme ise şöyle:
Kripto para yasasında sona gelindi. Meclis'teki ilk yasal düzenlemelerden biri olacak.
Meclis'te enerji ve turist rehberliği alanlarında iki yasa teklifi masada olacak.
Vergi istisnaları ve indirim oranları masaya yatırılacak.
Yüzde 25 kira artışı sınırının kaldırılması değerlendirilecek.
Kayıtdışılıkla mücadele kapsamında bundan sonraki tüm kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerine taşınması masada bulunuyor.
SEÇİM MUHASEBESİ SONRASINDA SİVİL ANAYASA GÜNDEME ALINACAK
Gündemde sivil anayasa da olacak. Ancak AK Parti kurmayları, daha önce bayram sonrasında hızlı biçimde başlanacağı duyurulan görüşmelerin seçim muhasebesi sonrasına sarkacağına işaret etti.
Bayram sonrası Meclis ekonomi gündemiyle yoğun geçecek. Sabah'ın haberine göre hükümetin ilk hedefi tek haneli enflasyon olacak. Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yol haritasını belirledi. Bayram sonrası 5 düzenleme masaya gelecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kalıcı refah artışının olmazsa olmazını tek haneli enflasyon olarak belirledi. 'İşçinin, emeklinin ve memurun ücretlerine yapılacak zamlarla alım gücü artsa bile bunun enflasyon karşısında erimesi nedeniyle refah artışı gerçekleşemez' bilinciyle hareket eden Bakan Şimşek'in ajandasında 4 kritik madde var:
ANAYASA GÖRÜŞMELERİ SONBAHARA SARKACAK
Bu nedenle sivil anayasa görüşmelerinin sonbaharda başlaması bekleniyor. Çalışmalar anayasa turunun ardından başlayacak. AK Parti, kendi teklifini getirmeyecek. Sadece Anayasa'nın özü etrafında görüşmeler sürdürülecek. Anayasa turlarının olumlu geçmesi halinde, tüm siyasi partilerden temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyonda, anayasa yazım süreci ve anayasanın ruhu ve ilkeleri belirlenecek.
SÜRECİ MECLİS BAŞKANLIĞI YÖNETECEK
Edinilen bilgiye göre, süreç Meclis başkanlığının öncülüğünde ilerleyecek. Yeni anayasa kapsayıcılık ve sivillik ilkeleri doğrultusunda oluşturulacak.
Bu nedenle de toplumun farklı kesimlerinden sivil ve kapsayıcı bir anayasa için görüş ve öneriler toplanacak. Bu kapsamda, akademisyenler, entelektüeller, köşe yazarı ve kanaat önderlerinden görüş alınacak.
GÖRÜŞ VE ÖNERİLER BİR HAVUZDA TOPLANACAK
Elde edilen bulguların genel değerlendirmesi ve çıktılarının alınması için tüm tekliflerin toplanacağı bir havuz kurulacak. Bu havuzda toplanan görüş ve öneriler, Meclis'te milletvekilleri tarafından işlenecek.