Ekonomi

Elektrik faturalarından sonra sıra suya geldi: 'Çok kirleten çok ödesin' modeli! Tarih belli oldu

Elektrik faturalarındaki kademeli tarife uygulamasının ardından, benzer bir değişiklik su faturalarında da hayata geçirilecek. Yeni düzenlemeye göre, su ve atık hizmetlerinde tüketim miktarı arttıkça ödenecek bedel de yükseltilecek. Bu sistem, su israfını önlemek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla tasarlandı. 31 Aralık 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla birlikte, israf yapan daha da fazla ödeyecek.

KAYNAK:
NTV
|
GİRİŞ:
25.02.2025
saat ikonu 18:48
|
GÜNCELLEME:
25.02.2025
saat ikonu 19:00

Elektrik faturalarındaki değişikliğin ardından su faturalarında da yeni bir fiyatlandırma sistemine geçiliyor. 1 Şubat itibarıyla yürürlüğe giren düzenlemeye göre, aylık 417 kilovatsaatten fazla elektrik tüketen aboneler, hizmeti gerçek maliyetler üzerinden satın alacak ve daha yüksek fatura ödeyecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, su ve atık hizmetlerinde yeni bir döneme geçileceğini açıkladı. "Kirleten öder" prensibine dayalı bu sistemin, 31 Aralık 2026 itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. Türkiye Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Genel Başkanı Ali Rıza Öner de bu uygulamanın yanı sıra tek tip olması gerektiğini savunarak Avrupa'yı işaret etti.

Benzer şekilde, su ve atık hizmetlerinde de tüketim arttıkça fatura bedeli yükselecek. 31 Aralık 2026’da devreye girecek sistemle birlikte, su faturalarına çevre temizlik vergisi, katı atık toplama bedeli ve atık bertaraf bedeli tek seferde yansıtılacak. Bu düzenlemenin amacı su israfını önlemek ve çevresel zararları azaltmak.

"ÇOK KİRLETEN ÇOK ÖDESİN" MODELİ

Türkiye Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Genel Başkanı Ali Rıza Öner, su faturalarının da elektrik ve doğalgazda olduğu gibi ülke genelinde tek tip olması gerektiğini vurguladı. "Çok kirleten çok ödesin" modelinin doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Öner, bu sistemin Avrupa’da da uygulandığını ifade etti.

Sıkça Sorulan Sorular

ELEKTRİK FATURASI 1000 LİRAYI GEÇENLER DAHA MI FAZLA ÖDEYECEK?
1 Şubat 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaatin (kWh) üzerinde olan aboneler, devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak ve elektriği gerçek maliyet üzerinden ödeyecek. Bu durum, mevcut şartlarda yaklaşık 1.050 TL olan faturaların, tüketim miktarına bağlı olarak önemli ölçüde artabileceği anlamına geliyor. Kademeli fiyatlandırma sistemiyle, yüksek tüketim yapanların daha fazla ödeme yapması hedefleniyor.
ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.