Tgrt Haber

Son dakika! Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber, AA
01 Eylül 2022 00:05 - Güncelleme : 01 Eylül 2022 00:46
Son dakika! Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam

Son dakika haberi: Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 1 Eylül itibarıyla zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4 zam gelirken elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 zam geldi.

Elektrik​ ve doğalgaz​ fiyatlarına, 1 Eylül 2022 itibarıyla yüzde 20 zam yapıldı. BOTAŞ​, eylül ayı doğalgaz tarifesini açıkladı. Konutlarda ve sanayi tipi aboneliklerde kullanılan doğalgazın metreküpüne fiyatında artışa gidildi. Bir artış da elektrik kullanımı yapan abonelikler için gerçekleşti.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nden yapılan açıklamaya göre; elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 49,5 oranında zam yapıldı. Sanayi tipi abonelikler için bu oran yüzde 50,8 olarak gerçekleşirken, konutlarda kullanılan doğalgazın nihai satış fiyatlarına ortalama yüzde 20,4 zam yapıldı.

Bugün itibari ile gerçekleşen bir artış da elektrik fiyatlarında gerçekleşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi. Sanayi abone grubu için yüzde 50 artış gerçekleşirken, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için artış oranı yüzde 30 olarak belirlendi.

DOĞALGAZ

Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatına yüzde 20,4 zam gelirken sanayide kullanılan doğlagaza ise yüzde 50,8 zam geldi. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatına ise yüzde 49,5 oranında zam yapıldı. Son zamla birlikte konutlarda tüketilen doğalgaza geçtiğimiz kışa göre yüzde 111 zam gelmiş oldu.

  • Konut: Yüzde 20,4
  • Sanayi: Yüzde 50,8

ELEKTRİK

Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 oranında zam yapılırken sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 50 zam yapıldı.

  • Mesken: Yüzde 20
  • Sanayive ticarethane: Yüzde 50

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) internet sitesinde eylül tarifesine ilişkin yeni zam oranlarıyla ilgili bir duyuru yayınladı. BOTAŞ, doğal gazda eylül itibarıyla geçerli olacak konut tarifesinde ortalama yüzde 20,4, KOBİ'lerde yüzde 47,6, sanayi tarifesinde yüzde 50,8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49,5 zam yapıldığını bildirdi.

Artışlara rağmen özellikle konutlarda kullanılan doğal gazda tüketicilere yüzde 80'in üzerinde destek verilmeye devam edildiği belirtilen BOTAŞ'ın duyurusunda ithal bir enerji kaynağı olan doğal gazın yüzde 99'undan fazlasının yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin edildiği kaydedildi. 

"GAZ FİYATLARI YÜZDE 2 BİNE YAKIN YÜKSELDİ"

Dünyada salgının etkisinin azalmasıyla artan gaz talebine bağlı olarak küresel enerji piyasalarındaki doğal gaz fiyatlarında yüksek artışlar meydana geldiği aktarılan açıklamada, Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya ile Ukrayna savaşı sonrasında gaz fiyatlarındaki yükselişin devam ettiği belirtilerek, salgın öncesine göre küresel piyasalardaki gaz fiyatlarının yüzde 2 bine yakın yükseldiği ve buna karşın küresel piyasalardaki gaz fiyatlarının bugüne kadar tüketicilere aynı oranda yansıtılmadığı vurgulandı.

Bağımsız yayın organı Evsel Enerji Fiyat Endeksi ve EUROSTAT verilerine göre, konutlarda ve sanayi kuruluşlarında Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük fiyatlı doğal gazın Türkiye'de kullanıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"1 Eylül 2022 itibarıyla tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması maalesef zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda, 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere, konutlarda kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 20,4, KOBİ'lerde kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatında ortalama yüzde 47,6, sanayide kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatında ortalama yüzde 50,8 ve elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 49,5 oranında artış yapılmıştır."

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...