Emekli öğretmen İsrail'e inat üretti, herkese ücretsiz dağıtıyor
Sivas’ta yaşayan emekli öğretmen Mustafa Bakay, İsrail’e inat sürdürülebilir tarım için kurduğu 100 metrekare bahçede doğal ata tohumu üretiyor. Her üründen yüzlerce farklı çeşidi yetiştirerek test eden Mustafa Bakay, kısırlaştırılmış tohumlara inat Türkiye’nin birçok iline ücretsiz gönderiyor.
Son yıllarda yerli ve milli hamleler birçok kişiye de yol gösterici oluyor. Domates başta olmak üzere birçok sebze ve meyve tohumunu ihraç eden İsrail’e inat, kurduğu bahçede ata tohumuna yönelen Sivaslı emekli öğretmen Mustafa Bakay, tohumları ücretsiz bir şekilde dağıtıyor.
KİMYASAL GÜBRE YOK
İsrail ve Hollanda gibi ülkelerden alınan kısırlaştırılmış tohumlara inat doğal sebze yetiştiren Bakay, Türkiye’nin birçok ilinden getirdiği ata tohumlarını bahçesinde yetiştiriyor. Çoğalttığı tohumları ücretsiz dağıtarak dikkat çeken emekli öğretmen Bakay, kurduğu bahçede domates, salatalık, biber, kabak, fasulye, ayçiçeği gibi ürünleri yetiştiriyor ve ürünlere kimyasal gübre vermiyor.
“YURT GENELİNDE YAYGINLAŞSIN”
Türkiye’nin tarımsal anlamda verimli bir ülke olduğunu ifade eden Mustafa Bakay, “Burada kendi ülkemizin endemik türleri olan sebzelerin tohumlarını üretiyoruz, çoğaltıyoruz. Türkiye genelinde bu işe gönül verecek olan milletine, memleketine, insanlığa, kültürüne sevdalı insanlara emanet ediyoruz. Onlarda bu tohumları üretsin ve yurt genelinde yaygınlaşsın üreten toplum haline dönüşelim diyoruz. Üretmeyen toplum köle olmaya mahkûmdur” dedi.
KİMYASAL İLAÇ VE GÜBRE YOK
Ürettiği ürünlerin tamamen doğal olduğuna değinen Bakay, “Kavun, karpuz, domates, biber, fasulye, patates, kabak, salatalık, ayçiçeği, mısır çeşitlerini burada üretiyoruz. Üretirken de bazı doğal denemelerden geçiriyoruz. Aslında tarımsal bir AR-GE yapıyoruz. Uyum, direnç, hastalık, ilaçlama gibi durumları analiz ediyoruz. Kimyasal ilaç ve gübre asla kullanmıyoruz. Çapa yaparken topraktan aldığımız otları bile heba etmiyoruz. Onları ya kurutuyoruz ya da yaş iken fermente edip tekrar toprağa dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.
YÜZLERCE ÇEŞİT BULUNDURUYOR
Yüzlerce çeşidi küçük bir bahçede yetiştiren emekli öğretmen Bakay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Burada 230 çeşit domates, 100’den fazla biber, 12 çeşit salatalık çeşidimiz var. Bunların tohumlarını almak için çaba sarf ediyoruz. Bunlar genetik yapısıyla oynanmamış tohumlar. Kimyasal bombardımanına tabi tutulmamış ürünler. Benim gibi bu işe gönül verenler var. Biz köylere ilçelere gidiyoruz. Yaşlı insanlarımızı buluyoruz. Kalpleri gibi tertemiz olan ancak kirli çıkın denilen çıkınlarını buluyoruz. Onlara amacımızı anlatarak tohumları alıyoruz. Buralarda yetiştiriyoruz. Burada hiçbir ticari maksat gütmeden ücretsiz olarak dağıtıyoruz.”