Tgrt Haber

Emekli oldu, üzüm bağına merak sardı! Devlet desteği ile başladığı işte taleplere yetişemiyor

Editör: İmran Baran / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Eylül 2023 17:24 - Güncelleme : 22 Eylül 2023 17:30
Emekli oldu, üzüm bağına merak sardı! Devlet desteği ile başladığı işte taleplere yetişemiyor

Üretim için devlet desteğinden faydalandı, üzüm yetiştiriciliğine girdi. Emekli polisin işi tuttu ve artık taleplere yetişemiyor. Her salkımı emek kokan üzümler Kırıkkale sofralarında ilgiyle karşılanıyor.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden 2013 yılında emekli olan Duran Atak, memleketi Kırıkkale’ye taşındı. Üzüm​ bağına merak salan Atak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden destek istedi. 2015 yılında aldığı destekle 7 dönüm araziye üzüm bağı kuran Duran Atak’ın yetiştirdiği üzümler ilgiyle karşılanıyor. Emekli polis sezonda 4-5 ton üzüm yetiştiriyor.

Emeklilikten sonra boş durmak istemeyen Atak, araştırmaları sonucu İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurdu. Önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projesi kapsamında asma fidanlarını temin etti. Büyük uğraşlar sonucu bağında sofralık alphonse lavelle, italia ve razaki çeşidi üzüm yetiştiren emekli polis hikayesini "Emekli olduktan sonra memleketimize döndük. Boş durmayalım, katma değer üretelim amacıyla yola çıktık. Bu bağın oluşmasında İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Davut Balcı'nın çok büyük katkısı var. Onun yardımıyla omcaları (bağ kütüğü) temin etmeye, ardından kafamızdaki bağı kurmaya çalıştık. 2015 yılında başladık ve bugüne geldik. 8 yılın sonunda yeterince meyve almaya başladık." sözleriyle anlattı.

Üzüm bağında taleplere yetişemiyor

TALEPLERE YETİŞEMİYORUM

Üzümlerinin sofralık olduğunu belirten Atak, "Pazarlamada sıkıntım yok. Hatta yetiştiremiyorum diyebilirim. Bazı talepleri geri çevirmek zorunda kalıyorum. Sezonda 4-5 ton üzüm hasat ediyoruz. Onu da market, manav ve düğün salonlarına veriyorum." dedi.

FİDAN DESTEĞİ AYAKTA TUTTU

Üretici Duran Atak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Balcı da üreticinin altyapısının olduğunu, kendilerinin de teknik destek verdiğini söyledi.  

O dönem Tarım ve Orman Bakanlığının üreticilere yüzde 75 hibeyle fidan desteği verdiğini ifade eden Balcı, "Projeyi asmada da uyguladık ve yüzde 75 hibeyle üreticimize fidan desteği sağladık. Kendisi de emeği ve alın teriyle bize karşılık verdi, teşekkür ediyoruz. Hasadının bereketli ve kazançlı olmasını diliyoruz. Bağdaki üzümler albenisi yüksek ürünler. Tamamen sofralık." diye konuştu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...