Tgrt Haber

Brüt ücret 20 bin lirayı geçti! Emekli ve memur maaşlarını etkileyecek, İşte tüm detaylar

10 May 2023 10:40 - Güncelleme : 10 May 2023 11:13

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 700 bin kamu işçisi için yapılacak olan zammın yüzde 45 olduğunu açıklamasının ardından konuya ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı. En düşük kamu işçisi maaşı 15 bin TL’ye yükselirken birinci 6 ay için refah payı dâhil yüzde 45 zam yapılacak. En düşük ücrete yaklaşık yüzde 107'e yakın zam yapıldı. Brüt ücret 21 bin 750 liraya yükseldi, en düşük net ücret 18 bin 500 lirayı geçti.

Kamu işçilerine yapılan refah payı​ dâhil yüzde 45 zam​ sonrası en düşük  kamu işçisi maaşı 15 bin lira oldu. Birinci altı ay için refah payı dâhil yüzde 45 zam yapılacak. İkinci 6 ay için yüzde 15 zam+enflasyon farkı, 3 ve 4. aylar için yüzde 10+enflasyon farkı olacak.

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ YÜKSELDİ

Sabah Gazetesi’nden yer alan habere göre, Toplu iş sözleşmelerinde prim maddesi olmayan işyerleri, için çıplak brüt aylık ücretlerinin yüzde 4 ile yüzde 6 arası iş primi ödemesi yapılacak. Şehit ailelerine ve terör mağdurlarına da yüzde 10'luk fazladan zam alındı. Fazla çalışma ücreti yüzde 70 artırılarak ödenecek. Gece çalışması yapan işçilere yüzde 8 oranında gece zammı ödemesi yapılacaktır. Diğer maktu ödemeler ücret zammı oranında artırılacak.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARINI ETKİLEYECEK

Kamu çalışanları ve Emekli Sandığı emeklileri de Temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak. Yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon​ farkı gelecek. Memur ve emeklileri de refah payı alacak. Bu kesimin zam oranının da kamu işçilerine yapılan orana yaklaşması bekleniyor.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK

Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak. Bu görüşmelerde 2024-2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olanlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak. Dün açıklanan zam oranı Ağustos ayındaki toplu sözleşmede de belirleyici olacak. Sadece kamuda değil özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

 

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...