Emekliler intibak düzenlemesi istiyor! TÜED: Maaşlar asgari ücret karşısında eridi
Yeni yıla sayılı günler kala hükümet tarafında 2024 yılı maaşları ile ilgili çalışmalar sürüyor. Önce asgari ücret, sonrasında da enflasyonun açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli maaş zamları belli olacak. Milyonlarca emekli de yeni yılda maaşlarına gelecek zammı ve iyileştirmeleri merak ederken Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün’den intibak düzenlemesi ile ilgili açıklama geldi. Ergün, aylıklarının asgari ücret karşısında eriğini dikkat çekerek emeklilere aylık bağlama oranı uygulamasında 2000 öncesi dönemdeki kriterlere dönülmesini ve intibak düzenlemesinin acilen uygulamaya konulmasını istedi.
Milyonlarca emekli yeni yılda maaşlara yapılacak zam oranı ve iyileştirmeler için nefesini tuttu. 2024’e sayılı günler kala emekli maaş zammında etkili olacak yılın son enflasyon verisi bekleniyor. Aralık ayı enflasyonuyla birlikte emekliye verilecek zam oranı ortaya çıkacak. Hükümet tarafından ‘emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ açıklamaları da gelmeye devam ederken yeni yılda maaşlara iyileştirme adıyla ilave bir artış da bekleniyor.
Emekli maaşları ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi. Kök maaş, refah payı, iyileştirmeler gibi zam çözümleri kulislerde konuşulurken Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün’den hükümete intibak çağrısı geldi.
“AYLIK ALANLARIN YÜZDE 40’I EN DÜŞÜK MAAŞI ALIYOR”
Ergün, en düşük emekli aylığının devlet katkısıyla 7 bin 500 lira olduğunu anımsatarak, Türkiye'deki 15,6 milyon emeklinin yaklaşık yüzde 40'ının 7 bin 500 lira düzeyinde aylık aldığını söyledi.
“EMEKLİNİN İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLSÜN”
Emeklilerin düşük emekli aylığı ve yüksek enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
"Emekli aylığı hesaplanma sistemi yetersiz olduğundan, güncel ekonomik şartlar karşısında emekli aylıkları giderek küçülmüştür. Devlet katkısıyla desteklenen en düşük aylık ödemesinin 7 bin 500 lirada sabit kalmasıyla da emeklilerimiz muhtaç durumuna düşmüştür. Bu durumu kalıcı olarak değiştirmenin tek yolu var. İvedilikle 2000 sonrası emeklilerimizin intibak sorunu çözülmeli, aylık bağlama oranı uygulamasında, 2000 öncesi dönemdeki kriterlere dönülmeli. Bunun dışındaki çözümler popülist ve geçici olacaktır. Bu iş için kaynak sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Bütçeden 2024 yılında faize ayrılan kaynakla emeklilerimizin intibakı çok rahat yapılabilir."
'MAAŞLAR ASGARİ ÜCRET KARŞISINDA YÜZDE 52 ERİDİ'
Ergün, emekli aylıklarının asgari ücret başta olmak üzere, altın ve dolar gibi birçok gösterge karşısında "kızgın tavadaki tereyağı gibi eridiğini" belirterek, şunları kaydetti:
"2002 yılında, asgari ücretin yüzde 20 üzerinde olan taban emekli aylıklarımız, aradan geçen sürede ciddi bir şekilde eridi. 2017 yılından itibaren ise asgari ücretin altında kaldı. 2023 yılında emekli aylıklarının asgari ücret karşısındaki kaybı zirve yaparak, asgari emekli aylığı, asgari ücret karşısında yüzde 52 eridi. Bunun sonucu olarak, gelirleri asgari ücretin bile altında kalan yüz binlerce emekli, kayıtlı veya kayıtsız olarak istihdama yöneldi. Hükümetten talebimiz, yıllarca bu ülkenin büyümesine, kalkınmasına ve refahına katkı veren emeklilerin, emeklerinin karşılığının bir an evvel verilmesidir."