Tgrt Haber

Emeklilere zam oranı netleşiyor: Yüzde 50 kapısı zam aralandı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Kasım 2023 13:28 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 13:47

Yeni yılın yaklaşmasıyla beraber Memur emeklisi, SKK ve Bağ-kur emeklileri yapılacak zamlara odaklandı.  TGRT Haber Ankara Haber Müdür Ahmet Sözcan, emeklilere verilecek olan zammın yüzde 50’yi bulacağının kulislere yansıdığını belirtirken “Önümüzdeki Cuma günü çalışan emeklilere verilmeyen 5 bin liralık ikramiye için CHP, AYM’ye başvuracak” dedi. 

Yeni yılın yaklaşmasıyla hükümetin SSK​, Bağ-Kur ve memur emeklisi zammı için 2024 Ocak ayında önemli adımların atılması bekleniyor. Zamlar, 6 aylık enflasyon​ farkına ve refah payına göre şekillenecek. Memur emeklileri​ ise toplu sözleşme zammından da faydalanacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük emekli aylıklarının artırılması ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına talimat verdiği biliniyor. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan artışlar için ‘yenilik’ mesajı vermiş “Emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızı refaha ortak edeceğiz” demişti. TGRT Haber Ankara Haber Müdür Ahmet Sözcan, emeklilere verilecek zammın yüzde 50’yi bulacağının kulislere yansıdığını belirtti. Sözcan ayrıca çalışan emeklilere verilmeyen 5 bin liralık ikramiye için CHP’nin önümüzdeki Cuma günü için AYM’ye başvuracağını açıkladı. 

EMEKLİ ZAMMINDA KRİTİK RAKAM  

“Memur emeklisi ile SGK ve Bağkur emeklisi arasındaki zamlarda farklar oluyor” diyen Sözcan, “Memur emeklileri toplu sözleşmeden dolayı daha fazla zam alıyorlar. Bu yüzden memur emeklilerine zam yüzde 50’yi bulabilir. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim enflasyon rakamı yüzde 29.40 oranında geldi. Kasım ve aralık ayı enflasyon rakamları daha açıklanacak. Böylelikle 6 aylık enflasyon rakamı ortaya çıkacak. Zamlarda 6 aylık enflasyona göre hesaplanıyor. 6 aylık enflasyon rakamı yüze 37 ya da 38 olması bekleniyor. Yüzde 4.4’lük bir büyüme var ve bunun refah payı​ olarak maaşlara yansıtıldığını hesap edersek yüzde 40-42 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bu cepte olan rakam. Ancak yerel seçimler var, hükümet tarafından emeklileri de memnun edecek bir hamle yapılabilir. Zamlar yüzde 50’yi bulabilir” dedi. 

İKRAMİYELER İÇİN AYM’YE BAŞVURULACAK 

Öte yandan çalışmayan emeklilere 5.000 liralık 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilirken çalışan emeklilere bu ikramiye verilmemişti. Bu durum eleştirilere neden olmuştu. Bu konuya ilişkin gelişmeleri aktaran Sözcan, şunları söyledi: “CHP bu konuyu bu Cuma Anayasa Mahkemesine götürecek, yürütmenin durdurulması davası açılacak. AYM’den ikramiyenin herkese yansıtılması yönünde de bir karar çıkabilir.” 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...