Tgrt Haber

Emeklilerin gözü Meclis'te! Zam oranı artırılacak mı? Nokta artışı yapan uzman isimden tahmin: 30 bandını bulacak

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
12 Temmuz 2023 14:38 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 15:09

Memur ve emekli maaşlarına zam teklifi Meclis’te oylanacak. Dün MHP lideri Bahçeli'nin “8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” ifadesi emeklilerde yeni bir beklentiyi gündeme getirdi. Peki zam olur mu? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, zammın yüzde 30 bandına çıkarılmasını beklediğini söyledi. 

Memur​ ve  emekli​ maaşlarına zam​ teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. Dün MHP​ lideri Devlet Bahçeli​'nin “emekliye 8 bin 77 liralık seyyanen zam olmalı” çıkışı ise yeni bir beklenti ortaya çıkarttı. Peki zam olur mu? Olursa maaşlara yansıması nasıl olur? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, emeklilere yapılacak zammın yüzde 30 bandına çıkmasını beklediğini söyledi. 

YÜZDE 30 BANDINA ÇIKAR 

Memur ve emekli maaşlarına zam teklifi içeren kanun teklifinin ertelendiğini belirten Kaya, “Bunun nedeni Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankasının Suudi Arabistan’a yapılacak olan ziyaret. Bugün akşam ya da yarın Cumhurbaşkanının emeklilere yapılacak zam oranını yukarı çekeceği kuvvetlenmiş durumda.  Seyyanen zamdan ziyade oransal zam söz konusu olacak. Refah payı devreye girmiş olacak. Tahminime göre yüzde 30 bandını görecek. Seyyanen zam herkese eşit yansır, bu yüzden oransal zam söz konusu olacaktır.” 

Emeklilerin gözü Meclis'te! Zam oranı artırılacak mı? Nokta artışı yapan uzman isimden tahmin: 30 bandını bulacak

KÖK ÜCRET NEDİR? 

Kafa karışıklığına neden olan kök ücret ifadesine yönelik konuşan Kaya, “Kök ücret diye bir şey yoktur, kelime olarak uydurulan bir şeydir” diyerek şunları söyledi: “Kök ücret denilen şey kişiye bağlanan emekli aylığı miktardır. Kişilerin prim gün sayısı, hizmet yılı ve ödemiş oldukları prime esas kazançlardan oluşan aylıktır.  Bağlanan aylık üzerine yapılan zamlar taban fiyatına getirilir. Bugün 6.000 liranın altında aylık alanlar, en düşük maaş 7.500 liraya getirilir. Bu farkı devlet karşılar.” 

DUL VE YETİM MAAŞI ALANLAR DİKKAT 

Kaya, “dul ve yetim aylıkları taban aylık altındaysa zam uygulanır” diyerek şunları söyledi: “Taban aylığı geçmiyorsa taban aylığa yani 7.500’e getirilir. Dul kalan eşe yüzde 75, yetime ise yüzde 25 oranında emekli bağlanır.”

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...