Tgrt Haber

Emeklilik işlemlerinde dikkat çeken detay: Ş, S ve K kodları her şeyi değiştirebilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Habertürk
20 May 2023 14:34 - Güncelleme : 20 May 2023 14:48

EYT’nin yasalaşması sonrası SGK’da işlem yoğunluğu devam ederken prim günlerinin silinmesine yol açabilecek detay ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Sahte’ kodu verdiği iş yerlerinde çalışanların emeklilik hayalleri suya düştü. Peki, kişilerin çalıştıkları iş yerlerine verilen ‘Şüpheli’ ve ‘Kontrollü’ kodları ne anlama geliyor? İşte konunun tüm detayları…

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik​ işlemlerinde hak ihlallerinin ortaya çıkmasını önlemek adına iş yerlerine (SGK) sahte işyeri olduğu veya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilen işyerlerini SAHTE (S), sahte olduğu düşünülerek kontrol edilmekte olan işyerlerini KONTROLLÜ (K), kodları veriyor. Emekli olmak isteyenler ise bu kodlara göre emeklilik hakkı kazanabiliyor.

SAHTE KODUNA DİKKAT!

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; “Sahte işyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden çalışanlar adına bildirilen hizmetler denetim raporlarına istinaden iptal ediliyor ve söz konusu hizmetler için hizmet bildirimi ve hizmet birleştirmesi yapılmıyor. Dolayısıyla bu işyerinden bildirilen hizmetler emekliliğe hak kazanma koşullarının tespitinde ve emekli aylığı​ bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor. 

HİZMETLER GEÇERSİZ SAYILIYOR

Emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışan adına bildirilen hizmetlerin “sahte işyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden olduğu tespit edilirse, bu hizmetler geçersiz sayılıyor. Bu hizmetler düşüldükten sonra kalan süreler ile emekli aylığına hak kazanma koşullarının devam edip etmediği kontrol ediliyor ve emekli aylığı düşülen hizmet süresine göre yeniden hesaplanıyor.

ŞÜPHELİ İŞYERİNDE HİZMET SÜRESİ GEÇERLİ SAYILIR MI?

“Şüpheli işyeri” olarak tanımlanan işyerlerinden bildirilen hizmetler için henüz denetim raporu düzenlenmemiş olduğundan, bu süreler geçerli sayılıyor ve birden fazla statüde çalışması varsa hizmet birleştirmesinde dikkate alınıyor. Emekli aylığına hak kazanma koşullarının tespitinde de dikkate alınıyor ve emekli aylığı bağlama işlemleri denetim sonuçları beklenmeksizin sonuçlandırılıyor.

Ancak, denetim sonucunda işyerinin sahte olduğu veya fiilen çalışılmadığı halde sahte sigortalı gösterildiği tespit edilirse bu işyerinden bildirilen hizmet süreleri toplam hizmet sürelerinden düşülüyor. Kalan süreler emekli olmak için yeterli ise emekli aylığı ödenmeye devam ediyor, sadece emekli aylığı kalan hizmet süreleri üzerinden yeniden hesaplanıyor.

EMEKLİ AYLIĞI FAİZİYLE GERİ ALINIYOR

İptal edilen hizmet sürelerinden kalan prim günleri emekli olmaya yeterli değil ise emekli aylığı kesilerek, ödenmiş emekli aylıkları faiziyle geri alınıyor. Çalışanların, e-Devlet üzerinden zaman zaman giriş yaparak hizmet dökümlerine bakarak işyeri kodlarını kontrol etmeleri gerekir.

Kaynak: Habertürk
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...