Tgrt Haber

Emeklilikte reform: Aylık bağlama sistemi değişiyor, geliri düşük olana özel sigorta geliyor

20 Ekim 2023 09:21 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 09:35
Emeklilikte reform: Aylık bağlama sistemi değişiyor, geliri düşük olana özel sigorta geliyor

12. Kalkınma Planı kapsamında emeklilik sistemine yönelik reform niteliğinde düzenlemeler bulunuyor. Buna göre aylık bağlama sistemi değişecek ve kişilerin daha çok istihdamda kalması teşvik edilecek. Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.

2028-2024 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunuldu. Türkiye’nin beş yıllık yol haritasını ortaya koyan kalkınma planında yeni emeklilik​ düzenlemesine yönelik önemli adımlar yer alıyor. İşte sosyal güvenlik​ sisteminde yapılacak düzenlemeye ilişkin tüm detaylar…

PRİM TABANI GÜÇLENDİRİLECEK

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, emekli refahının artırılması için sosyal güvenlik sistemi tamamlayıcı emeklilik, sağlık sistemleriyle desteklenecek. Sosyal güvenlik sisteminin kapsamı genişletilecek, prim tabanı da güçlendirilecek. Sisteme giriş kolaylaşacak. 

KİŞİLERİN İSTİHDAMDA KALMASI TEŞVİK EDİLECEK

Bu amaçla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek, kolay işverenlik uygulaması yaygınlaştırılacak. Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek. Sistemde mali sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacak.

DÜŞÜK GELİRLİYE ÖZEL SİGORTA

Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek. Dijitalleşmeyle birlikte geleneksel iş yeri kavramının dışında ortaya çıkan yeni çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemiyle uyumlaştırılması için hukuki altyapı güçlendirilecek. Sosyal güvenlik uygulamalarının kısmi süreli başta çalışma olmak üzere esnek çalışma modelleriyle uyumu artırılacak.

YAŞLI BAKIM SİGORTASI VE BES DÜZENLEMESİ DE GÜNDEMDE

Öte yandan yeni sistemle yeni adımlarda hayata geçilecek. Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecektir. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacaktır. Sürekli iş göremezlik geliri veya maluliyet aylığı alan kişilerin yeniden işgücü piyasasına dönmesi için mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecektir.

Emeklilikte reform: Aylık bağlama sistemi değişiyor, geliri düşük olana özel sigorta geliyor

BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacaktır. Yaş ve yıl şartlarını karşılayan BES katılımcılarının fonları, Plan döneminde ihdas edilecek sigorta ürünü kapsamında, isteğe bağlı olarak uzun dönem bakım teminatına dönüştürülecektir. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecektir. OKS’de olduğu gibi BES’ten emekli olan bireylerin birikimlerini toplu olarak çekmeleri yerine programlı geri ödeme veya yıllık gelir sigortası şeklinde almaları özendirilecektir.

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...