Tgrt Haber

Emeklinin gözü kulağı promosyonda

10 Haziran 2016 12:10
Emeklinin gözü kulağı promosyonda

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği, aylıkları karşılığında alacakları banka promosyonu pazarlığında rakamın açıklanmasını, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmelerini sürdüren bankaların, bazı gerekçelerle tekliflerini yükseltmemesi geciktiriyor.

Türkiye Emekliler Derneğinin (TÜED), 2007/21 sayılı Başbakanlık  genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları karşılığında aldığı banka  promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi talebiyle gündeme  gelen tartışmalar, AK Parti'nin konuyu seçim beyannamesine taşımasıyla ciddiyet  kazanmıştı.
Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi, emekli aylıklarına zam  yapılması ve ticari faaliyette bulunan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi  kesintisinin kaldırılması gibi seçim sürecindeki vaatlerini hayata geçiren  hükümet, emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesi için de  çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda SGK yetkilileri, Bankalar Birliği ile kamu ve özel banka  yöneticileriyle görüşmeler yaparken, milyonlarca emekli yürütülen pazarlığın  sonucunu merakla bekliyor.
"Toplam 152 milyar lira ödeme yapıldı"
Bankaların, emeklilerin bankamatik kullanmadığı, aylıklarının tamamını  vezneden bir seferde aldığı ve diğer bankacılık hizmetlerini tercih etmediğini  gerekçe göstererek promosyon rakamını artırmaya sıcak bakmadığı ve pazarlıkların  3 yıllığına 600 lira civarında kaldığı öğrenildi.
SGK tarafından 2015'te 485 bin 410'u yaşlılık, 11 bin 847'si  malullük/vazife malullüğü olmak üzere toplam 497 bin 257 kişiye emekli aylığı  bağlanmıştı. Sisteme yeni dahil olanlarla birlikte geçen yıl emeklilere aylıkları  kapsamında toplam 152 milyar lira ödeme, bankalar aracılığıyla yapılmıştı.
"Bir an önce görüşmeler neticelendirilmeli"
TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesi talebini yaklaşık 10  yıldır her platformda dile getirdiklerini belirtti.
Promosyon taleplerinin sonuçlanması için atılan adımları ve yapılan  görüşmeleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Ergün, şöyle konuştu:
"Yetkililerin promosyon vaadinin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. Her  vaadi yerine getiren hükümetin bu vaadini de hayata geçirmesini istiyoruz. Herkes  üzerine düşen sorumluluğu yapmalı, bankalar da artık ayak sürümeyi bırakmalı.  Kimseden hakketmediğimiz bir şeyi talep etmiyoruz. Çalışanlara verilen banka  promosyonunun emeklilere de verilmesini istiyoruz. Buradan gelecek para,  geçinmekte zorlanan emeklilerimiz için çok önemli olduğundan bir an önce  görüşmeler neticelendirilmeli ve emeklilerimizle paylaşılmalı."

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...