Emekliye çift maaş formülü!
Hükümet programında yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemine göre, emeklilikte ikinci bir maaş imkanı ortaya çıkacak
62'nci Hükümet Programı'nda yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemi, büyük heyecana yol açtı. Emeklilik döneminde ikinci bir maaş alma imkanı sağlayacak sistem için çalışmalar başlarken, getirilecek formül merakla bekleniyor. Dünyanın pek çok ülkesinde de birbirinden farklı şekillerde uygulanan tamamlayıcı emeklilik sisteminin kısa sürede hayata geçirilmesi planlanıyor
DEVLET KATKISI OLACAK
Yeni sistemin ipuçlarını geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik verdi. Primlerin kim tarafından ödeneceği konusunda Çelik, "İşçiişveren boyutuyla ele alınmıyor, aynı zamanda devletin de katkısı olacak bireysel emeklilik gibi" diye konuştu. Çelik, "Çalışmalarımızı hızlı biçimde tamamlayıp vatandaşlarımıza ek gelir elde etme imkanı sağlamış olacağız" ifadesini kullandı. Sistem hayata geçtiğinde, tamamlayıcı emeklilik için de prim yatırılacak. Emekli olunduğunda, emekli aylığının yanı sıra bir maaş daha verilecek. Ancak prim ödemelerinin ne kadar olacağı, kimler tarafından yapılacağı, devlet katkısının tutarı gibi detaylar henüz açıklanmadı. Çalışmaların tamamlanmasıyla her şey netleşecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi pek çok ülkede var. Bazı ülkelerde zorunlu, bazılarında sektörel olarak uygulanıyor.
DİĞER ÜLKELER NASIL UYGULUYOR?
İşte tamamlayıcı emeklilik sisteminin dünyadaki bazı örnekleri:
FİNLANDİYA:
2011'den itibaren kazanç ve prime odaklı tamamlayıcı emeklilik sistemini devreye soktu. ŞİLİ: Özellikle düşük gelir gruplarındaki çalışanların emeklilikte yeterli emekli aylığı alabilmesi için 2008'de bu sistemi hayata geçirdi.
DANİMARKA:
Tamamlayıcı emeklilik sistemi zorunlu. Öte yandan ülkede hem mesleki, hem kolektif tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanıyor. Yani toplu iş sözleşmesi ile belirli mesleklerde ve sektörlerde çalışanlar için işveren ve sendika destekli tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanabildiği gibi, bireyler sigorta şirketleri vasıtasıyla prim oranını kendisi belirleyerek de tamamlayıcı emeklilik sahibi olabiliyor.
İTALYA:
Mesleki tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanıyor. Ancak bu zorunlu değil. Gönüllü tamamlayıcı emeklilik sistemine katılımın az olması nedeniyle 2007'de tamamlayıcı emekliliğe yönelik devlet teşviği artırıldı.
İSVİÇRE:Mesleki sistem olarak uygulanıyor.