Tgrt Haber

Emekliye seyyanen zam gelecek mi? SGK Uzmanı son noktayı koydu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Ocak 2024 15:57 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 16:26

SSK ve Bağ-Kur emeklisine ek zammın Meclis’ten geçmesinin ardından seçim öncesi seyyanen zam iddiaları gündeme geldi. SGK Başuzmanı İsa Karakaş milyonların merak ettiği soruyu cevapladı.

Yeni düzenlemeyle ile SSK​ ve Bağ-Kur emeklileri için maaş zam oranı yüzde 49,25'e yükseltildi. En düşük emekli maaşı​ ise 10 bin TL oldu.  Seçimlerden önce emeklilere seyyanen zam yapılacağına dair iddialar da gündemdeki yerini korurken ev kadınlarına emeklilik düzenlemesi de konuşuluyor. 

SGK Uzmanı İsa Karakaş her iki konuyu TGRT Haber ekranlarında ele aldı. TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan’ın sorularını cevaplayan Karakaş önemli detaylar vererek şunları kaydetti: 

TÜRKİYE’DEKİ EMEKLİ SAYISI BAZI ÜLKELERİN NÜFUSUNDAN FAZLA

"Defalarca yazdık defalarca dile getirdik. Türkiye’de emekli sayısı 100 ülkenin nüfusundan daha fazla. Yunanistan'dan ve Portekiz nüfusundan daha fazla.  16 milyon çarpı 2. Sokağa çıktığın zaman her kişi 2 kişiden biri ya emeklidir ya emekli yakındır. 

Şimdi milletvekilleri sahaya çıktı ve nitekim dediğimiz gibi ne oldu? İnanılmaz bir şekilde tepki oldu. İşte ‘birileri yüzde 49,25 iken biz neden? %42 zam aldık’ diyenler oldu. Milletvekilleri gördü ve yine sayın Cumhurbaşkanımız ekonomi yönetimin diretmesine rağmen maaşları eşitledi.

Emekliye seyyanen zam gelecek mi? SGK Uzmanı son noktayı koydu

Bir ülkenin ekonomisini sağlıklı bir şekilde yürümesi için gelir adaleti de çok önemli gelir, adaleti gelir, adaletini sağlamamız lazım. Nasıl sağlayacağız? Emeklilik maaşları vasıtasıyla gelir dağılımını düzeltebilirsin. Bak buraya gelmeden önce ben en son verileri aldım. En zengin kesim milli gelirin ne kadarını alıyorum biliyor musun? Yüzde 50’ye yakınını. En fakir kesim ne kadar alıyor? %5. 9."

SEYYANEN ZAM GELEBİLİR

"Şimdi sosyal güvenliğin başka bir boyutu var. Sadece insanların maaş alması değil, toplumun daha adil ve toplumun istikbalini sürdürülmesi için gelirin yeniden dağıtılma fonksiyonu var. Dolayısıyla bizim emeklilerimizi ne yapmamız lazım? Burada rahatlatmamız lazım.

Seyyanen zam beklentisi var. Ve ben bunun da gerçekleşeceğine inanıyorum." Seyyanen zammın 8 bin TL olup olmayacağına ilişkin soruya ise Karakaş şu sözlerle cevap verdi: "Yani şimdi 8.077 TL  yüzde 50 zam da geldi, aşağı yukarı 12.000 TL oldu. Yani 8.000 TL kalmadı. Bu rakam gelir mi gelmez mi? Tamamen bütçe olanaklarına bağlı." 

Karakaş ev kadınlarına emeklilik düzenlemesiyle ilgili ise şu sözleri kullandı: 

Emekliye seyyanen zam gelecek mi? SGK Uzmanı son noktayı koydu

EV KADINLARI İÇİN EMEKLİLİK GELECEK Mİ?

"Yine Meclis'e verilen kanun teklifini de yasalaşmasının mümkün olmadığını açık bir şekilde söyleyelim. Ev hanımlarıyla ilgili emeklilik yolu nedir? Biliyorsun, çalışmak lazım. İşte memursun Emekli Sandığı işte işçisin SSK, dükkanın var, şirket ortağısın. Ev hanımları içinde devletin bir olanağı vardır. Nedir o? Çok basit oturduğu yerden e devlete girecek.

4B isteğe bağlı sigortalılık var. Oradan bir kere giriş yapıp prim ödemeye başlayacak. Şimdi devlette bunların primi çok yüksek olduğu için 6.400 liraydı. Hatırladığım kadarıyla %30 ikisini baz aldığımız zaman evet 6.400 TL. Devlet bunun üçte birini karşılayacak.

Dolayısıyla devletin karşılayacağı prim 25 milyarın üzerinde yıllık 25.000 liranın üzerinde devletin yapacağı düzenleme bununla ilgili.  Bu ev hanımlarıyla ilgili olan meselede şubat ayında eğer bir torba yasağı gelirse öncelikle konulardan biri olduğunu söyleyeyim."

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...