Emekliye zam, gençlere istihdam müjdesi
Emekliler yıllık 1.200 TL destekle ihya olurken, ilk kez işe giren gençlerin bir yıl boyunca ücreti devlet tarafından ödenecek. Bu da işverenin gençleri tercih etmelerini sağlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hafta içerisinde açıkladığı Eylem Planı, çalışma hayatında önümüzdeki dönemin reformist bir yapıda geçeceğinin sinyallerini veriyor.
'Eylem Planı' çalışma hayatına damga vuracak. Akşam'dan Okan Güray Bülbül yazdı.
Emekliler yıllık 1.200 TL destekle ihya olurken, ilk kez işe giren gençlerin bir yıl boyunca ücreti devlet tarafından ödenecek. Bu da işverenin gençleri tercih etmelerini sağlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hafta içerisinde açıkladığı Eylem Planı, çalışma hayatında önümüzdeki dönemin reformist bir yapıda geçeceğinin sinyallerini veriyor.İstihdam dostu politikaların da eklenmesiyle eylem planına çok önemli düzenlemeler girdi. Eylem planında yer alan belki de en önemli düzenleme, ilk kez işe giren gençlerin bir yıl boyunca ücretinin devlet tarafından ödenmesi.
Buna ek olarak ilk kez işe giren bir genci bir yılın sonunda istihdam eden işveren prim teşvikinden de yararlanacak. İşverenler işe alımlarda gençleri tercih etmeye başlayacaklar ve bu sayede genç işsizliği sorununun çözümünde çok büyük bir adım atılacak. Söz konusu bu düzenleme ilk üç ay içerisinde yapılacaklar listesinde yer alıyor.
EMEKLİLER İHYA OLACAK
Açıklanan eylem planında emeklilere özel yer verilmiş. Buna göre SSK ve Bağ – Kur emeklilerine yıllık 1.200 TL ödeme yapılması sağlanacak.
Emeklilere yönelik açıklanan tüm uygulamalarla emekli maaşlarıyla asgari ücret artışı sonrası çalışanların elde ettikleri gelirler arasındaki farkın azaltılması hedefleniyor.
SOSYAL YARDIMLAR
Söz konusu eylem planının en önemli noktalarından birisi de, sosyal yardım sisteminde karmaşıklığın ortadan kaldırılması.
Çünkü hangi yardımlardan yararlanabileceklerini öğrenmeleri konusu oldukça çok zor. Sosyal yardım sisteminin tek bir hukuki yapı üzerine oturtulmasıyla bu sorun ortadan kalkacak.
Diğer yandan sosyal yardım sisteminde şeffaflığın sağlanması açısından Bütünleşik Sosyal Yardım Sistemi'nin etkin hale getirilmesi ve aile temelli yardımların dizayn edilmesi de çok kritik.
Bu iki düzenlemenin hayata geçirilmesiyle sosyal yardım sistemine getirilen eleştirilerin önemli bir bölümü bertaraf edilecek. Balık tutmayı öğretecek Eylem planında sosyal yardım alan kişileri istihdam eden işverenlere de teşvik uygulanacağı ifade ediliyor. Elektronik altyapının İŞKUR ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının ortak erişimine açılmasıyla bu kişilerin istihdama yönlendirilmesi kolaylaşacak.
Devletin kaynaklarının etkin kullanılmasının da önü açılacaktır. İstihdam edilen kişiler, sosyal yardıma muhtaç kalmayacakları için, 'balık tutmayı da öğrenmiş' olacaklar.
Maaştan kesinti olmayacak
EMEKLİLERE yönelik maaş artışlarının yanında farklı düzenlemeler de var. Emekli olduktan sonra Bağ – Kur’a tabi çalışması olan emeklilerimizden alınan sosyal güvenlik destek primi de kaldırılacak.
Dolayısıyla emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek zorunda kalan emeklilerin maaşından kesinti yapılmamış olacak.
Annelik müjdesi: Yarım iş, tam maaş EYLEM planında kadınlara yönelik pek çok düzenlemeye yer verilmiş durumda. Ancak bunlardan belki de en önemlisi, yeni doğum yapmış kadınlara part-time çalışma hakkı verilmesi.
Bu süre içerisinde part-time çalışan yeni annelere ücretleri ise tam maaş üzerinden yapılacak.
Bu düzenleme geçtiğimiz dönemde de planlanmış ancak hayata geçirilememişti.
Eylem Planı’na göre çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmî süreli çalışma hakkı tanınacak.