Tgrt Haber

Emlak ilanları için sıkı takip dönemi! Sahte ilanlara rekor ceza geliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
21 Ağustos 2024 17:24 - Güncelleme : 22 Ağustos 2024 13:23
Emlak ilanları için sıkı takip dönemi! Sahte ilanlara rekor ceza geliyor

Emlak sektöründeki sorunları çözmek amacıyla hayata geçirilecek olan doğrulanmış emlak düzenlemesi 15 Eylül tarihinde uygulamaya konulacak. Böylelikle sahte ilanların ve fahiş fiyatların önüne geçilecek. Ticaret Bakanlığı sıkı denetimlerin uygulanacağını ifade ederken sahte ilanlar için devreye girecek ceza miktarı da belli oldu.

Ticaret​ Bakanlığı taşınmaz​ ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek ve tüketiciyi korumak amacıyla ilan​ platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 15 Eylül’de devreye girecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, merak edilen detayları açıkladı. Sahte ilanlara verilecek para cezası da belli oldu. 

YETKİ BELGESİ OLMAYAN İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Bakan Bolat, yetkilendirmenin e-Devlet üzerinde oluşturulan ekrandan gerçekleştirileceğini ifade etti. Bolat, Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacağını söyledi. 

Bolat, "Düzenlemeyle ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini, sahte, aldatıcı ilanların ve bunların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Emlak ilanları için sıkı takip dönemi! Sahte ilanlara rekor ceza geliyor - 1. Resim

AYKIRILIĞA 158 BİN LİRA CEZA

Bolat, Uygulamaya geçişin hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşeceğini anlatarak şunları kaydetti:
"EİDS'nin devreye alınması sonrasında ilanlar Bakanlığımızca sıkı şekilde takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir aykırılık için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek."

TÜM İLANLAR DENETLENECEK

Ticaret Bakanı, uygulama kapsamında elektronik ortamda yayımlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil olması gerektiğini söyledi. 

Bolat, uygulama kapsamında elektronik ortamda yayımlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil olması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

Emlak ilanları için sıkı takip dönemi! Sahte ilanlara rekor ceza geliyor - 2. Resim

"Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların farklı mecralardan da yayımlanmasına müsaade etmeyeceğiz. Sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları sıkı şekilde denetleyeceğiz ve doğrulama yapılmadan verilen ilanların yayından kaldırılmasını sağlayıp bunlarla ilgili gerekli idari yaptırımları uygulayacağız."

SİSTEMİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Düzenlemede aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde fikir ayrılıklarının bulunduğunu gözlemlediklerine işaret eden Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

"Bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendiriyoruz ve vatandaşlarımız için en ideal sistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Şu an için taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçıya ilan yetkisi vermesi mümkün. 
Diğer taraftan yönetmelik gereği emlak işletmeleri, ilanlarında adres bilgisi hariç olmak üzere il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermek zorunda. 

Bu zorunluluğun EİDS'nin uygulamaya alınması ile getirilmiş bir yükümlülük olmadığı belirtmek isterim. Bu sistemle de aynı durum devam ediyor. Bakanlık olarak bundan sonra da sektördeki tüm paydaşların görüşlerini göz önünde bulundurarak sistemi geliştirmeye devam edeceğiz."

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet 22 Ağustos 2024 10:32

Herkes her işi yapmasın

Sonraki Haber Yükleniyor...