Tgrt Haber

En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim net rakam verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, TRT Haber
13 Aralık 2023 10:39 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 10:57
En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim net rakam verdi

Aralık ayı TÜFE verilerinin 3 Ocak tarihinde açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon farkı belli olacak. TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon verileriyle 5 aylık enflasyon farkına göre yapılacak zam yüzde 45 olarak netleşti. Uzman isim en düşük memur maaşının ne kadar olacağını hesapladı.

Ocak ayında yapılacak zamdan 15 milyon 200 bin emekli ve 4 milyon memur etkilenecek. Zammı büyük oranda TÜFE​ rakamları belirleyecek. TÜİK verilerine göre, enflasyon​ kasımda yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak belirlendi. 

KESİNLEŞEN ZAM YÜZDE 45

Enflasyon oranlarıyla beraber memur maaşlarına toplu sözleşme ve refah payı da eklenecek. Buna göre memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme ve enflasyon farkı dahil kesinleşen zammı yüzde 45. 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI BELLİ OLDU

Tahminler doğrultusunda yüzde 50 artışın maaşlara yansımasıyla en düşük memur maaşının da 33 bin liraya çıkması bekleniyor. 5 aylık enflasyon farkıyla SSK​ ve Bağ-kur emeklilerinin zamlarına yapılacak yüzde 33,66’lık oran netleşti. SSK ve Bağ-kur emeklilerine de ocak ayında yüzde 40'a yakın artış bekleniyor. 

En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim net rakam verdi

EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUER AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

TRT Haber’de yer alan habere göre, SGK Başuzmanı İsa Karakaş, TRT Haber'e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti; Enflasyon farkı söz konusu. Ayrıca yüzde 15'lik bir zam da göz önünde bulundurulduğu zaman dolayısıyla kümülatif olarak yıl sonu itibarıyla yüzde 50'ye yakın bir zam öngörülmektedir.

Halihazırda en düşük emekli maaşı 9 bin 876 lira. Sadece yüzde 50 oranında zam yapılsa bile en düşük emekli memur aylığı 14 bin 815 liraya varacaktır.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI​ NASIL HESAPLANIYOR?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu rakamların üzerine refah payı veriliyor. Memurlar ve memur emeklileri ise Ocak ve Temmuz döneminde zam alıyor.

Memur ve emekli zamlarında bir önceki toplu sözleşme zammı etkili oluyor. Bu rakamın üzerine 6 aylık enflasyon Memur enflasyon farkını gösteriyor. Bu memur enflasyon farkına yeni toplu sözleşme zammı ilave edilerek nihani memur maaşları zam oranı belirleniyor.

 

Kaynak: TGRT Haber, TRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali15 Aralık 2023 00:37

3600 ek gösterge 1/4 gelen tüm memurlara verilmelidir

Sonraki Haber Yükleniyor...