Rusya’ya ambargo ters tepti! Enerji kaynakları Ruble’nin değerini arttırdı
Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı işgal sonrası Moskova yönetimine uygulanan ambargolar Rus ekonomisini sarsmadı. Rusya’nın para birimi olan Ruble enerji kaynakları sayesinde savaşta en çok değer kazanan para oldu.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş küresel tedarik zincirini bozarken Putin’in ‘gazda ruble resti’ başta ABD ve batılı ülkelerin uyguladığı ambargoda rüzgarı terse çevirdi. Enerjide büyük oranda Rusya’ya bağımlı olan Avrupa ülkeleri Ukrayna savaşı ile birlikte kendini krizin içinde buldu. Zengin enerji kaynaklarına sahip olan Rusya yer altı kaynaklarını silah olarak kullandı. Ambargo kararları ile düşüşe geçen Ruble, kısa sürede eski değerinin de üzerine çıkarak dünyanın en iyi performans gösteren parası oldu.
İRAN 40 YILDIR KAFA TUTUYOR
Yine Batı’nın ambargolarla izole ettiği petrol ve doğal gaz zengini İran da bütün kısıtlamalara rağmen ayakta durmaya devam ediyor. Rusya’nın ardından dünyada en büyük gaz rezervine sahip ikinci ülke olan İran’ın tespit edilmiş 33,8 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Bu da dünyadaki toplam rezervin yüzde 17’sini oluşturuyor. İran ürettiği doğalgaz ve petrolü Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine satarak, ABD ve Avrupa Birliği’ne kafa tutuyor.
TÜRKİYE, YATIRIMA AĞIRLIK VERDİ
Doğalgaz ve petrol bulunmayan ülkemizde ise cari açığın en büyük sebebi enerjiden kaynaklanıyor. Türkiye, son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu açığı asgariye çekmeye çalışıyor. Petrol ve gaz aramalarına ağırlık veren Türkiye başta rüzgâr ve güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarını artırdı. Bu alandaki yatırımlar 70 milyar dolara yaklaştı. Yenilenebilir enerji santrallerinin toplam elektrik kapasitesi içindeki payı ise yüzde 60’a yükseldi. Türkiye ayrıca enerji çeşitliliğini artırmak, açığı kapatmak için Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’ni hizmete açmaya hazırlanıyor. Dört adet nükleer reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santrali’nde birinci ünite 2023 yılında diğer ünitelerin de birer yıl arayla üretime başlaması planlanıyor. Buna göre 2026 yılında santral tam kapasite üretime geçecek. Santral bittiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üreteceği belirtiliyor.