Enerjide İsrail kartı açılıyor
İsrail Enerji Bakanı, Mavi Marmara krizinin ardından 6 yıl sonra ilk kez Türkiye’de. Gündemin ana maddesi doğalgaz boru hattı. Türkiye anlaşmalarda etkin rol oynamak istiyor.
Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’ya İsrailli askerlerin yaptığı baskında dokuz vatandaşın öldürülmesinin ardından altı yıl sonra İsrail’den bakan düzeyinde ilk ziyaret bugün gerçekleşti. . 23. Dünya Enerji Kongresi’ne katılacak İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in gündeminde, Akdeniz’den Türkiye’ye bağlanacak İsrail gazı olacak.
İsrail gazı Akdeniz açıklarına yapılacak boru hattı üzerinden karaman’dan Mersin’e uzanan anadoğalgaz hattına bağlanacak, buradan Güney Avrupa’ya ulaştırılacak. Hattın Türkiye’ye getireceği kazançlar da öne çıktı. Doğalgaz ucuzlayacak, kaynak çeşitliliği ile enerji arz güvenliğinin sağlanmasına katkı sunacak, önemli bir gelir kapısı olacak. Türkiye, ucuz enerjiye kavuşacak. Rus gazını Avrupa’ya ulaştıracak Türk Akımı projesinin dört hattan iki hata düşürülmesi, İsrail ile anlaşma doğrultusunda gerçekleştirilen bir revizyon olarak değerlendiriliyor.
BAKANLAR GÖRÜŞTÜ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmek için İstanbul'da bir araya geldi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu görüşme, normalleşmeye ilişkin ikili ilişkilerin başlamasının ardından gerçekleşen iki ülke arasındaki bakan düzeyinde ilk resmi toplantı oldu.
İlişkilerin normalleşmesinin, bakanlarca memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, "Bakanlar, her iki ülke insanlarının yararına ilişkilerin somut hale getirilmesine olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Bakanlar başta enerji sektörü potansiyeli olmak üzere ekonomik iş birliğinin merkezi konumunun önemini vurgulamıştır." ifadelerine yer verildi.
İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz ihracatı fırsatlarının detaylıca görüşüldüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bakanlar doğalgaz ihracatı konusu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır. Her iki bakan Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne vurgu yaparak görüşlerini açıklamışlardır. Taraflar, Gazze ve Cenin’de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır. Görüşmeleri marjında, Sayın Bakanlar Steinitz ve Albayrak bölgesel konuları da ele almışlardır."
NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI
Steinitz, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Ziyaretinin birkaç yıl aradan sonra Türkiye'ye yapılan ilk resmi ziyaret olduğuna dikkati çeken Steinitz, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecinin başladığını dile getirdi.
Yuval Steinitz, birçok insanın bölgede barış ve istikrar ile Türkiye- İsrail arasında ekonomi ve diğer alanlarda iş birliği görmeyi istediğini ifade etti.
Bakan Albayrak ile yaptıkları ikili görüşmenin çok iyi geçtiğini kaydeden Steinitz, enerji konularını ele aldıklarını, İsrail'den Türkiye'ye bir doğalgaz boru hattı inşasının konuşulduğunu ve bu hat üzerinden doğalgazın Avrupa'ya gidebileceğinin değerlendirildiğini anlattı.
Steinitz, ülkesinin Kudüs ve Mısır'a da doğalgaz ihraç etmeyi düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye seçeneği çok önemli. Bu yüzden bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz. İsrail, şimdiye kadar 900 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Gelecek ay ekonomik sularımızı araştırmaya açacağız. Burada 2,2 trilyon metreküp daha rezerv olduğunu tahmin ediyoruz. Böylece, birkaç yıl içinde toplamda 3 trilyon metreküp doğalgaza erişmiş olacağız. Bu miktar, İsrail'in kendi tüketiminden çok fazla olduğu için bunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu doğalgazın da Avrupa'ya Türkiye üzerinden aktarılması bir seçenek. Gelecek aylarda bununla ilgili özel bir diyalog geliştireceğiz. Türk firmalarının da İsrail'de olduklarını görmekten memnunuz."
Görüşmede, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım ve elektrik sağlamaya ilişkin çabalarını da ele aldıklarını aktaran Steinitz, "Bu konuda güvenliğimizi ön planda tutuyoruz tabi ki, ama Türkiye'nin bu çalışmalarını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu görüşme, normalleşme sürecinin ekonomik sonuçlarının da ortaya çıkmaya başladığı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok önemli bir nokta oldu ve devamı da gelecek." dedi.
KAYNAK: MİLLİYET