Enflasyon 25 ayın en düşüğünde
Enflasyon, gıdadaki gerilemenin etkisiyle haziranda yüzde 0.51 ile beklentinin üstünde düştü. Yıllık enflasyon 25 ayın düşüğüne indi
Gıda fiyatlarında yaz aylarında beklenen düşüş sürecinin haziranda başlaması enflasyonun beklentilerin üstünde gerilemesine neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre enflayon haziran ayında yüzde 0.51 ile, yüzde 0.25 olan piyasa beklentilerinin iki katı daha fazla düştü. Aylık bazda son 36 ayın en düşük enflasyonu görüldü. Mayıs ayında yüzde 8.09 olan yıllık enflasyon, haziranda yüzde 7.20 ile 25 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yıllık enflasyon Mayıs 2013'te yüzde 6.51 düzeyindeydi.
GIDADA % 2.79 DÜŞÜŞ
Ana harcama grupları itibarıyla haziranda aylık bazda en yüksek artış yüzde 2.64 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşirken, en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2.79 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıda fiyatlarındaki düşüş manşet enflasyonu aylık bazda 0.69 puan aşağı çekti. Yıllık bazda en fazla artış yüzde 13.62 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan ve nisanda yıllık bazda yüzde 14.36'ya yükselen gıda ve alkolsüz içecekler grubunda enflasyon haziranda yüzde 9.28 ile tek haneye geriledi.
ÇEKİRDEK YUKARIDA
Gıda fiyatlarındaki düşüşe rağmen, çekirdek enflasyonda yukarı eğilimin devam ettiği gözlendi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" yıllık bazda haziranda yüzde 7.91'den 7.82'ye gerilerken, "I" aynı dönemde yüzde 7.48'den 7.51'e yükseldi. Analistler, çekirdek göstergelerin gıda dahil edilmediği için yukarıda kalmasının şaşırtıcı olmadığı ayrıca TL'deki zayıflığın kur geçişkenliği tarafında etkili olmaya devam ettiği görüşünde. Halk Yatırım'ın Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, gıda fiyatlarındaki düşüşün katkısının belirginleşebileceğini söyledi. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise verimli yağışların olduğu bir dönemin ardından yeni mahsulün piyasaya girmeye başlamasıyla gıda fiyatlarında sert bir düzeltmenin gözlendiğini kaydetti.Ü
ZAM ŞAMPİYONU: YURTİÇİ TURLAR
Tüketici fiyatları bazında haziran ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 40.44 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda gerçekleşti. Yurtiçi turları yüzde 36.05 ile limon, yüzde 34.29 ile umreye gidiş ücreti izledi. Haziranda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 10.90 ile yumurta, yüzde 8.86 ile fındık içi, yüzde 7.51 ile elma yer aldı. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise domates geldi. Haziranda domatesin fiyatı yüzde 38.87 azaldı. Bunu, yüzde 25.81 ile patates, yüzde 21.24 ile kuru soğan, yüzde 18.45 ile marul izledi.