Tgrt Haber

Enflasyonda hesaplar güncellendi, sepete düğün salonu da girdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Şubat 2024 13:20 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 13:21
Enflasyonda hesaplar güncellendi, sepete düğün salonu da girdi

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon hesabına etki eden TÜFE sepetindeki ürünleri değiştirdi. Sepete düğün, nişan ve benzeri toplantılar için salon kirası da dahil oldu.

TÜİK'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre, enflasyon hesabında dikkate alınan TÜFE sepetine yeni ürünler eklenirken çıkarılan ürün dikkat çekti.

SEPET HER YIL DEĞİŞİYOR

Her yıl aralık ayında ağırlığı artan mal ve hizmetler endeks sepetine ekleniyor. Ağırlığı azalan ürünler ise çıkarılıyor. Bu nedenle TÜFE hesabına dahil edilen ürünler her yıl değişim gösteriyor.

SALON ÜCRETLERİ EKLENDİ

Bu yıl yapılan güncellemeyle sepetten çıkan tek madde ise çocuk ayakkabısı oldu. Alkollü bir içki türü, kadın montu ile düğün, nişan ve benzeri toplantılar için salon kirası sepete giren ürünler oldu. 

Enflasyonda hesaplar güncellendi, sepete düğün salonu da girdi - 1. Resim

KONUTUN AĞIRLIĞI GERİLEDİ

Öte yandan pek çok üründe ağırlıklar yeniden belirlendi. Buna göre, gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 25,43'ten yüzde 24,98'e çıktı. Konutun ağırlığı yüzde 16,61'den yüzde 14,2'ye gerilerken, ulaştırmanın ağırlığı yüzde 15,08'den yüzde 17,35'e yükseldi.

TÜTÜN GRUBUNUN AĞIRLIĞI ARTTI

Sağlık, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller, eğitim, giyim ve ayakkabı, alkollü içecekler ve tütün grup ağırlıkları artış yaşadı. Ev eşyası ile çeşitli mal ve hizmetlerin ağırlığı düştü. Haberleşmede ise grup ağırlığının değişmediği görüldü.

Söz konusu ağırlıklar, alkollü içeceklerde ve tütünde yüzde 3,75, eğitimde yüzde 1,79, giyim ve ayakkabıda yüzde 6,94, ev eşyasında yüzde 8,12, sağlıkta yüzde 3,71, haberleşmede yüzde 3,33, eğlence ve kültürde yüzde 3,33, lokanta ve otellerde yüzde 8,17, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4,29 olarak belirlendi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...