10 ili etkileyen depremlerin ardından binlerce can kaybı yaşanırken geriye büyük çaplı enkazlar kaldı. Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 50 bini aşkın binanın yıkılması gerekiyor. Uzmanlar yıkılması gereken binaların maliyetinin 12 milyar lirayı aşacağı konusunda hem fikir. Sektör uzmanlarına göre her bina için enkaz kaldırma maliyetini 250 bin TL.
Deprem felaketinin ardindan kalan enkazlarla beraber hasar gören ve acilen yikilmasi gereken binlerce bina bulunuyor. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin açikladigi verilere göre, 11 ilde 387 bin 410 binada hasar tespit çalismasi yapildi. Çalismalarin ardindan 99 bin 300 binanin az hasarli, 180 bin 355 binanin ise hasarsiz oldugu belirlendi. Incelenen binalarin 50 bin 576’sinin ise agir hasarli oldugu ortaya çikti.
Sektör uzmanlari tarafindan verilen bilgilere göre her bina için enkaz kaldirma maliyetini 250 bin TL 50 bin 576 bina hesaba katildiginda yikim ve enkaz kaldirma faturasi ilk etapta 12,6 milyar TL olarak hesaplaniyor.
Yikim Müteahhitleri Dernegi Eski Baskani ve Yikim Uzmani Mehmet Ali Bulut, “Öncelikli olarak yikilmis binalarin ayiklanmasi, nakledilmesi sonucu alanlar temizlenecek. Daha sonrasinda agir hasarli binalarin yikilmasi ve enkazinin kaldirilmasi saglanacak. Bu binalarin yikilmasi ve enkazinin nakledilmesi için Türkiye’deki tüm yikim firmalarinin görevlendirilmesi gerekir” dedi.
Sektörde yikim müteahhitligi belgesi olan veya olmayan 2 bine yakin firma bulundugunu belirten Bulut, “Tüm firmalara görevlendirme yapilirsa her firma 25 binanin yikim ve enkazinin kaldirilmasi görevi üstlendirilebilir. Bir binanin yikim ve enkaz kaldirma süresi yaklasik 1 ay sürebilmekte olup toplamda bir yila yakin sürede tüm enkaz temizlenerek bertaraf edilebilir” bilgisini verdi. Bulut, diger yandan sektörde uzaktan kumandali, mikro is makinalari gibi daha gelismis makine teçhizat yatirimlari yapilmasi gerektiginin de altini çizdi.
Mehmet Ali Bulut, bu tür bölgelerde enkaz kaldirma ve yikimlarda dikkat edilmesi gereken konular oldugunu belirterek söyle konustu: “Özellikle depremden etkilenen halkimizin kurtarilabilir esyalarini ayristirarak gerçek sahiplerine teslim etmek ve varsa kanserojen materyallerin yayilimini azaltacak tedbirler almak. Çünkü eski yapilarda bazi materyallerde asbest kullanilmistir. Bölgede asbest uzmanlarinin da görevlendirilmesinde yarar var.”