Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracatta 225 milyar dolarla rekor kırdık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılı dış ticaret verilerini açıkladı. Geride kalan yıl ihracatın yüzde 32,9 arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “225 milyar 368 milyon dolarla rekor kırdık” ifadelerini kullandı. İhracatta en fazla artışın ABD’ye olduğunu kaydeden Erdoğan, 2022 ihracat hedefini ise 250 milyar dolara olarak revize ettiklerini belirtti.
Ekonomide merakla beklenen dış ticaret verileri belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Raffles Otel'de yaptığı konuşmada ihracatta 2021 yılında rekor kırıldığını açıkladı. 2021 yılı ihracatının yüzde 32,9 artarak 225 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılı hedefinin ise 250 milyar dolar olduğunu söyledi.
Koronavirüs salgınına rağmen ekonomide kontak kapatmadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Lirası ile ticaret yapılan ülke sayısını her geçen arttığını vurgulayıp, "Ne olur 'Türk Lirası' deyip geçmeyin. Paramız çok önemli" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Türk ekonomisi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme ilkeleri doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. İhracat rakamları hedeflerimize bağlılığımızın ve doğru yolda emin adımlarla ilerlediğimizin en somut nişaneleridir.
'BÜYÜMEMİZDE İHRACATIN CİDDİ YER VAR'
2023 yaklaşırken, Türkiye ekonomide kabuk değiştirmekte, artık farklı bir lige çıkmaktadır. Elde ettiğimiz başarılarda büyümemize sağladığı katkılarla ihracatın çok ciddi yeri vardır.
'TÜRK EKONOMİSİNİN ALPERENLERİNİ TEBRİK EDİYORUM'
Türk ekonomisinin Alperenleri olarak gördüğüm tüm ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Yine tarihi başarımızın gizli kahramanları olan emekçi kardeşlerimizi de kutluyor kendilerine şükranlarımı sunuyorum.
İhracat rakamlarını açıklamadan önce, kısaca geçen seneye dair değerlendirmelerimi paylaşmak istiyorum. İnsanlık olarak 2 yıldır son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelendirilen koronavirüs salgını ile mücadele ediyoruz.
'EKONOMİYE KONTAK KAPATMADIK'
Türkiye ekonomisine asla kontak kapattırmadık. Ülkemizin salgın yönetimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir. Türkiye dünyanın birçok ülkesinden farklı olarak devletin tüm kurumları arasındaki koordinasyonu en üst düzeyde tutmuş alınan kararlar hızlı şekilde uygulamaya geçilmiştir. Böylece sağlık hizmetlerinin yanında ekonomide ve kamu güvenliğinde de ciddi hiç bir zaafiyetle karşılaşmadık.
Son iki yıla ait ekonomik veriler Türkiye'nin başarısını ispat ediyor. Küresel ticaret korumacı politikalar nedeniyle çeşitli aksaklıklara maruz kalmıştır. DSÖ verilerine göre küresel mal ticareti hacmi itibarıyla bizler burada hiçbir zaman yalnız kalmadık ve muhataplarımızı da yalnız bırakmadık. Attığımız adımlarda son iki yıla ait veriler Türkiye'nin başarısını açıkça ifade ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılı ihracat verilerini açıkladı
"2020'Yİ BÜYÜMEYLE KAPATAN 2 ÜLKEDEN BİRİYİZ"
Türkiye 2020 yılını büyüme ile kapatan iki ülkeden biri olmuştur. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü bir dönemde biz yüzde 1,8 oranında büyüme kaydettik. 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 7,4, ikinci çeyreğinde 22, üçüncü çeyreğinde 7,4 büyüyerek başarıyı perçinledik.
2021 İHRACATINDA REKOR: 225 MİLYAR DOLAR
2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur. 2002'de sadece 87,6 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi 2021 yılında 496,7 milyar dolara ulaştırdık. İhracat yapılan 75 fasıl ürün grubunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştık. (İhracat hedefi) 2022 hedeflerimizi 250 milyar dolar olarak revize ediyoruz. Dış ticaret açığımız önceki yıla göre yüzde 7,8 azalışla 45,9 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,1'e yükseldi.
EN FAZLA İHRACAT ABD'YE
En fazla ihracat artışı nereye biliyor musunuz? Amerika. Türkiye bunu da başardı. İhracatımız Güney Amerika'ya yüzde 86,6, AB dışı Avrupa ülkelerine yüzde 29, yakın ve Ortadoğu'ya yüzde 22,6, Kuzey Afrika'ya 44,8 oranında artmıştır. Biz şu anda dünyayla yarışıyoruz. Küresel bazda bir yarışın içindeyiz. Son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırdık.
''TÜRK LİRASI DEYİP GEÇMEYİN, PARAMIZ ÇOK DEĞERLİ"
Türk Lirası ile ticaret gerçekleştirdiğimiz ülke sayısını her geçen gün daha yukarı taşıyoruz. Ne olur 'Türk Lirası' deyip geçmeyin. Paramız çok önemli."