Erdoğan'ın 'Ataşehir' müjdesi sonrası Rusya'dan heyecanlandıran açıklama: Görüşmeler başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York dönüşü müjdesini verdiği Ataşehir'de kurulacak 'enerji piyasası'nın ardından, Rusya tarafından açıklama geldi. Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Türkiye-Rusya işbirliğinde 'enerjinin amiral gemisi olduğunu belirterek, iki ülkenin Türkiye'de kurulacak 'dev doğal gaz merkezi' için görüşmelere başladığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Soçi ziyareti sırasında gündeme gelen Türkiye'nin 'doğal gaz merkezi' olma hedefi sonrası, Rusya'dan heyecanlandıran açıklama geldi. Türk Akımı ve Akkuyu nükleer santrali gibi projelerle güçlenen Rusya-Türkiye işbirliği, enerji alanında yeni bir dönemin kaprsarken Türkiye'nin kurmayı planladığı dev 'doğal gaz merkezi projesi', bu işbirliğini daha da derinleştirecek ve enerji alanında iki ülke arasındaki bağları sağlamlaştıracak.
TÜRKİYE MERKEZ OLACAK
Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Buravov, doğal gaz merkezi projesi ile birlikte ulusal, bölgesel ve Pan-Avrupa enerji güvenliğinin teminat altına alınmasının kritik öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Rusya, güvenilir bir enerji üreticisi konumunda bulunurken, Türkiye ise güvenilir bir enerji tüketici olarak rol oynuyor ve ayrıca Türkiye, büyük bir enerji merkezi olarak etkin bir pozisyon elde etme fırsatını yakalamış durumda. Bahsi geçen iki projenin de çevresel ve teknolojik standartlar konusunda en yüksek gerekliliklere uygun olduğunu belirtmek isterim. Şu an itibariyle Rusya ve Türkiye, Türkiye topraklarına büyük bir doğal gaz merkezi kurma planlarını müzakere ediyorlar" şeklinde konuştu.
Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret akışının 2023 yılının ilk yarısında 28,3 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Buravov, ocak ve temmuz ayları arasında Rusya'dan Türkiye'ye 3,5 milyon turistin geldiğini açıkladı.
"ORTAK İSTİKAMET BELİRLENMELİ"
İki ülkenin de ticaret dinamiklerini sürdürülebilir olarak tanımlayan Buravov, Rus turistlerin diğer yabancı ülkelerden daha fazla Türkiye'yi tercih ettiğini, Türkiye'ye giden toplam turist akışının yüzde 13'ünden fazlasını da Rus turislerin oluşturduğunu söyledi.
Buravov, Rusya ile Türkiye arasındaki potansiyel iş birliğinin yönünün çok çeşitli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle bitirdi:
"Gözümüzün önünde yeni iş birliği biçimleri ortaya çıkmakta, çeşitli alanlarda ortak çalışma istikametleri belirlenmektedir. İş birliği sürdürmenin ve genişletmenin ana unsuru, hem hükümet düzeyinde hem de iş çevreleri arasında sürekli bir diyalog olması, bu nedenle, Rus - Türk devlet kurumları iş birlikleri yeni ortak projelerin ve faaliyetlerin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi için çalışıyorlar."
ERDOĞAN DÜN MÜJDEYİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 Eylül'de Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Putin'in "Gazprom, BOTAŞ'a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var. Üçüncü ülkelere de doğal gaz sevk edeceğimizi söyleyebiliriz" diyerek projeyle ilgili ilk sinyali vermişti.
Erdoğan ise New York dönüşü gazetecilerle yaptığı mülakatta doğal gaz merkezinin yapısına ilişkin "Türkiye'de kurulacak doğal gaz merkeziyle hem enerji nakil hem de fiyatlandırma konularında ilerleme sağlanacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Doğal gaz merkezi yerleşkesi konusunda da İstanbul'daki Finans Merkezi’ne benzer bir merkezin kurulmasının planlandığını aktaran Erdoğan, dün BM görüşmelerinin ardından yaptığı konuşmamada da "Ataşehir’deki kulelerden bir tanesini enerji piyasası merkezi yapmak istiyoruz" dedi.