Tgrt Haber

Erdoğan'ın sinyalini verdiği enerji kaynağının ne olduğu ortaya çıktı: Toryum için düğmeye basıldı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Sabah Gazetesi
04 Nisan 2022 09:37 - Güncelleme : 04 Nisan 2022 14:57
Erdoğan'ın sinyalini verdiği enerji kaynağının ne olduğu ortaya çıktı: Toryum için düğmeye basıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Enerjide çok daha farklı alanlar açılacak’ diyerek sinyalini verdiği projenin geleceğin vazgeçilmez kaynaklarından biri olan ‘Toryum’ olduğu ortaya çıktı. Temiz enerji kaynaklarından biri olan toryumun, Sinop ve Trakya’da planlanan nükleer santrallerde kullanılması hedefleniyor.

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığının bitirilmesi için yürütülen çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Enerjide çok daha farklı alanlar açılacak’ diyerek sinyallerini verdiği projenin ayrıntıları ortaya çıktı.

Sabah gazetesinin haberine göre, Erdoğan’ın sinyalini verdiği enerji kaynağının Türkiye’de dünyadaki rezervin yarsının bulunduğu ‘Toryum’ olduğu iddia edildi.

GELECEĞİN ENERJİ KAYNAĞI

Geleceğin enerji kaynaklarından biri olan ve yeni nesil nükleer santrallerin en temiz yakıtı olarak tanımlanan toryumun, Sinop ve Trakya’da yapılması planlanan nükleer santralde kullanılması hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, toryumun nadir toprak elementlerinden ayrıştırılması ve yan ürün olarak kazanılmasına yönelik çalışmalara devam ediyor. Nükleer enerjide büyük bir öneme sahip olan toryumun sayesinde Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın büyük bir oranda azaltacak.

REAKÖTÖR ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığını tamamen bitirecek olan toryumun nükleer enerji üretimi için kullanılmasına yönelik tamamlanmış bir yöntemin olmaması nedeniyle farklı yöntemlerle yatırım yapılıyor. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) da TÜBİTAK iş birliği ile toryum kullanan ergimiş tuz reaktörleri çalışmalarına başlandı. Söz konusu proje 2022 yatırım programında da yer aldı.

TORYUM BEYİNLERİNİN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

30 Kasım 2007'de Isparta'da halen neden düştüğü tam olarak aydınlatılamayan uçakta Türkiye'nin en kıymetli toryum beyinleri hayatını kaybederken, onların izinden yürüyen genç Türk mühendisler toryumu enerjiye çevirecek projeler için düğmeye bastı.

Erdoğan'ın sinyalini verdiği enerji kaynağının ne olduğu ortaya çıktı: Toryum için düğmeye basıldı

TORYUM NEDİR ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Toryum ortalama 60 farklı mineralin içerisinde yer alan önemli bir elementtir. Esas bileşeni olarak torit, bastnazit ve torianitin olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda Uranyum, Manganez, kurşun, kalay, magnezyum ve alüminyum ile sodyum ve demir gibi pek çok madde içeriğinde bulunmaktadır. Ergime noktası 1750 santigrat derece olan toryum, 4000 santigrat derecede ise kaynamaktadır.

Korozyona karşı uranyuma göre çok daha dayanıklı bir madde olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda toryum suda çözünmez. Oda sıcaklığında dengeli şekilde kalırken, toz halinde iken kolay bir biçimde yanmak suretiyle thO32 şekline bürünmektedir. Dünya çapında zengin bir rezerve sahip olan toryum, bu konuda Türkiye önemli bir yerdedir. Kullanım alanı açısından şimdiden önemli bir potansiyel teşkil eden toryum, gelecek adına çok daha önemli olduğu biliniyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...