Tgrt Haber

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar bu kriterlere dikkat etmeli! İşte erkekler için askerlik, kadınlar için ise doğum borçlanması detayı

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
19 Ekim 2022 08:32 - Güncelleme : 19 Ekim 2022 10:06
EYT meclis gündeminde, erken emekli olmak isteyen vatandaşlar son gelişmelere odaklandı

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı bulunup prim gün sayısını tamamlamasına rağmen yaş şartı sebebiyle emekli olmayanları ilgilendiren EYT'de yeni gelişmeler yaşandı. EYT sorununun mecliste gündem olduğu şu günlerde eksik olan sigorta prim günleri, borçlanma yoluyla kapanıyor. Doğum ve askerlik borçlanması emeklilik yaşını değiştirmese de prim ödeme gün sayısına etki edecek. Askerlikle alakalı borçlanmalar sigortalık başlangıç süresini geri çeker.

EYT meclis gündeminde, erken emekli olmak isteyen vatandaşlar son gelişmelere odaklandı

Emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı​ birlikte sağlanması gerekli hale geldi. Vatandaşlar eksik olan primler için kadın çalışanlar için doğum, erkek çalışanlar için de askerlik borçlanma yolu açıldı. Böylelikle vatandaşlar emeklilk hayallerine bir adım daha yaklaşıyor. Emeklilik için erkek adaylr askerliği, kadın adaylar ise doğum borçlanmasını yakından takip ediyor. 

EYT​ İÇİN ASKERLİK BORÇLANMASI 

Askerlik borçlanmasıyla sigortalılık başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye çekiliyor. Bu durum yaş olarak daha erken bir tarihte emeklilik imkânı sağlıyor. Örneğin; 2001 yılında işe girmiş ancak 1998 yılında askerlik yapmışsa borçlanıp öne çekebilir.

EYT'DE DOĞUM İZNİ

Doğum borçlanması​ prim ödeme gün sayısı ile doğru orantılıdır. Yani eğer iki yıllık doğum borcu olursa iki yıl erken emeklilik hakkı doğmuş olur. Bu süreçte vatandaşın staj girişi ve ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunun süre içindeki doğumların borçlanılması gerekli. Diğer doğum borçlarında ise emeklilik yaşı değişmezken, prim ödeme gün sayısına ekleme yapılır. Sigortadan sonra doğan 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı var. Her bir çocuk için 720 gün kazanılabiliyor. 

EYT'DE SON DURUM

Bakan Bilgin EYT sorunu için görüşmelerin yapıldığını söyleyerek 1999 yılı öncesi biliyorsunuz yaş ile ilgili bir sorun olduğunu dile getirdi. Bilgin ayrıca, "Asgari ücretle ilgili düzenlememiz var. Bir de biliyorsunuz çok konuşulan EYT ile ilgili çalışmalarımız var." dedi. 

KİMLER EMEKLİ OLABİLİR?

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl, 3.600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğunda emekli olabilir. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların 4.500 günü tamamlamış olanlar emekli olabilir.

EYT ŞARTLARI NELER?

Ayrıca 8 Eylül 1997'den önce emeklilik sigortası başlangıcı olan erkekler de bu şartı tamamlandı. EYT'li olmasına rağmen primi eksik olanlar, primlerini ödedikten sonra emekli olabilecek. Burada 3.600 günden kısmi emeklilik hakkı olsa da orada yaş şartı bulunuyor. 

EYT düzenlemesine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların 8 Ekim 1999 öncesinde Bağ-Kur Emekli Sandığı ve SSK kapsamında sigorta kaydına sahip olmaları gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hikmet 23 Ekim 2022 10:30

Benim 5130 günüm var 1994 giriş sigorta başlangıç 15 05 1970 doğumluyum. Sorum şu 5600 gün ile emekli oluyordum 5 inci ay 2023 yılında şimdi askerlik borçlanması ile 450 gün almalıyım 5600 tamamlamak için yoksa 5000 gün eyt için yeterlimi

Selim21 Ekim 2022 23:00

Çiftçilik sigortası kapsamında 8 yıl çalışıp 15 gün pirim yatıranlar neolcak maduriyetleri çünkü daha önceki çiftçilik pirimi 15 günden görünüp 20 yıl dolduran 3600 günü bulan emekli ediliyodu çiftçilikten sgk ya geçen madurlar ne olcak pirimleri az ??

Sonraki Haber Yükleniyor...