Et ve süt fiyatlarındaki yükselişi durduracak adım: Üreticiye uygun fiyata arpa ve mısır satılacak
Gıda ve Tarımsal Ürün Komitesi et ve süt ürünlerindeki yükselişi durduracak adımı hayata geçirmek üzere düğmeye bastı. Yapılacak olan çalışma ile tarladan sofraya kadar tüm aşamalar analiz edilerek gerekli tedbirler alınacak. Ayrıca et ve süt üreticilerinin maliyetlerini azaltması için Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından uygun fiyatlı arpa ve mısır satışı yapılacak.
Kış mevsimi öncesinde gıda fiyatlarının denetimlerini sıklaştırmak ve kontrol etmek adına Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi bir kez daha toplandı. Çiğ süt ve kırmızı et başta olmak üzere gıda ve tarım ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı arz ve fiyatlarına ilişkin son dönemdeki gelişmeler masaya yatırıldı. Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın nedenlerini araştırmak için daha önce kurulan alt komitenin çalışma kapsamı genişletildi ve bazı yeni adımlar atılmasına karar verildi.
ET VE SÜT FİYATLARI İÇİN ADIM
Alınan karar çerçevesinde gıda ve tarımsal ürünlerin arz ve talep durumu, fire oranı, lojistik süreci ve fiyat gelişmeleri de dikkate alınarak tarladan sofraya kadar tüm aşamaları analiz edilecek ve gerekli çalışmalar hayata geçirilecek. Et ve süt üreticilerinin maliyetinin azaltılması için de Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından uygun fiyatlı arpa ve mısır satışı tekrar başlatılacak.
MALİYETLER İNECEK
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, alınan kararların girdi maliyetlerine olumlu yansıyacağını belirterek “Meyve, sebze, et, süt ve ürünlerinde kısacası gıdada üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı, mevsimsel olarak değişiklik göstermekle beraber özellikle kış aylarında 7-8 katlara kadar çıkıyor. Ülkemizde üretici örgütlerinin güçlü olmaması sebebiyle oluşan boşluğu aracılar dolduruyor. Nakliye, ambalaj, lojistik, kar marjı, rüsum, komisyon gibi giderlerin yanı sıra fire gibi giderler tüketiciye sunulan ürünün fiyatında etkisi olmakla beraber makasın açılmasında simsar, tüccar, pazarcı gibi aracıların sayısının fazla olması, kar marjlarının yüksek olması etkili oluyor. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin ‘Tarladan sofraya kadar tüm aşamaların analiz edilmesi’ kararı bu çerçevede oldukça isabetli bir karar oldu. Yapılacak köklü çözümler, tüketiciye sunulan ürün fiyatlarında düşüşü sağlayacaktır. Diğer taraftan, Gıda Komitesince alınan uygun arpa ve mısır satışı kararı elbette yetiştiricinin girdi maliyetlerine olumlu yansıyacak ve beklenen düşüş sağlanabilecektir” diye konuştu.
FİYATLAR DÜŞECEKTİR
Komite’nin bu yeni kararlarından sonra et ve sütte raflarda indirim olup olmayacağını da değerlendiren Çelik “Komitenin aldığı bu karar, meyve-sebze ürünlerinin yanı sıra et, süt ve ürünlerinde de market ve kasap fiyatlarında kısmi bir düşüşe neden olabilir. Ancak denetim mekanizmalarının aktif olarak hayata geçirilerek market ve kasaplardaki fiyat değişimleri mutlaka mercek altına alınması gerekiyor. Tüm zorluklara rağmen bizim üretmede bir sorunumuz yok. Dün olduğu gibi bugün de yarınlarda da rafları ürünsüz bırakmayız” diye konuştu