Tgrt Haber

Et ve süt fiyatlarındaki yükselişi durduracak adım: Üreticiye uygun fiyata arpa ve mısır satılacak

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
07 Ekim 2022 06:40 - Güncelleme : 07 Ekim 2022 08:16
Et ve süt fiyatlarındaki yükselişi durduracak adım: Üreticiye uygun fiyata arpa ve mısır satılacak

Gıda ve Tarımsal Ürün Komitesi et ve süt ürünlerindeki yükselişi durduracak adımı hayata geçirmek üzere düğmeye bastı. Yapılacak olan çalışma ile tarladan sofraya kadar tüm aşamalar analiz edilerek gerekli tedbirler alınacak. Ayrıca et ve süt üreticilerinin maliyetlerini azaltması için Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından uygun fiyatlı arpa ve mısır satışı yapılacak. 

Kış mevsimi öncesinde gıda fiyatlarının denetimlerini sıklaştırmak ve kontrol etmek adına Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi bir kez daha toplandı. Çiğ süt ve kırmızı et başta olmak üzere gıda ve tarım ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı arz ve fiyatlarına ilişkin son dönemdeki gelişmeler masaya yatırıldı. Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın nedenlerini araştırmak için daha önce kurulan alt komitenin çalışma kapsamı genişletildi ve bazı yeni adımlar atılmasına karar verildi.

ET VE SÜT FİYATLARI İÇİN ADIM

Alınan karar çerçevesinde gıda ve tarımsal ürünlerin arz ve talep durumu, fire oranı, lojistik süreci ve fiyat gelişmeleri de dikkate alınarak tarladan sofraya kadar tüm aşamaları analiz edilecek ve gerekli çalışmalar hayata geçirilecek. Et ve süt üreticilerinin maliyetinin azaltılması için de Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından uygun fiyatlı arpa ve mısır satışı tekrar başlatılacak.

MALİYETLER İNECEK

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, alınan kararların girdi maliyetlerine olumlu yansıyacağını belirterek “Meyve, sebze, et, süt ve ürünlerinde kısacası gıdada üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı, mevsimsel olarak değişiklik göstermekle beraber özellikle kış aylarında 7-8 katlara kadar çıkıyor. Ülkemizde üretici örgütlerinin güçlü olmaması sebebiyle oluşan boşluğu aracılar dolduruyor. Nakliye, ambalaj, lojistik, kar marjı, rüsum, komisyon gibi giderlerin yanı sıra fire gibi giderler tüketiciye sunulan ürünün fiyatında etkisi olmakla beraber makasın açılmasında simsar, tüccar, pazarcı gibi aracıların sayısının fazla olması, kar marjlarının yüksek olması etkili oluyor. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin ‘Tarladan sofraya kadar tüm aşamaların analiz edilmesi’ kararı bu çerçevede oldukça isabetli bir karar oldu. Yapılacak köklü çözümler, tüketiciye sunulan ürün fiyatlarında düşüşü sağlayacaktır. Diğer taraftan, Gıda Komitesince alınan uygun arpa ve mısır satışı kararı elbette yetiştiricinin girdi maliyetlerine olumlu yansıyacak ve beklenen düşüş sağlanabilecektir” diye konuştu.

FİYATLAR DÜŞECEKTİR

Komite’nin bu yeni kararlarından sonra et ve sütte raflarda indirim olup olmayacağını da değerlendiren Çelik “Komitenin aldığı bu karar, meyve-sebze ürünlerinin yanı sıra et, süt ve ürünlerinde de market ve kasap fiyatlarında kısmi bir düşüşe neden olabilir. Ancak denetim mekanizmalarının aktif olarak hayata geçirilerek market ve kasaplardaki fiyat değişimleri mutlaka mercek altına alınması gerekiyor. Tüm zorluklara rağmen bizim üretmede bir sorunumuz yok. Dün olduğu gibi bugün de yarınlarda da rafları ürünsüz bırakmayız” diye konuştu

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
By-muhaleffet17 Ekim 2022 21:52

Süt 15 tl diyorlar. 1kg süt icin 2kg saman =8tl 1kg arpa=9 tl 500gr süt yemi=6 tl Sağım icin 2.5tl elektrik Su haric ciftciden olsun bakım ücretide ciftciden olsun=25-5tl????batıyorsun.!1 inek sat 15 bine 20 bine yem al kalan 4 ineğini kurtar bahara ot olur ölmezler.kamer zoru keven'e ver.????

By-muhaleffet17 Ekim 2022 21:37

Bu nasıl bi çözüm.?gecen dönemlerde de gördük hayvan başi Büyük baş icin 20 kg arpa verdiler birde arpaiyi nakliye yapip,degirmende ikiye böldür para torbala götür hayvana ver.mantiğa bak hayvan sadece arpa yiyor zaten.kepek,saman sütyemi vs.saniyorlarki hayvan sade arpa yiyor-siz eti sade yiyormusunuz sogansiz salcasiz yağsiz kaynatmadan.????köylüden al kilosunu etin 75 tl.ye kasaptan alsin vatandaş 170 tl.ye bu aradaki kazanan kasap ne yem derdi,ne su derdi ,ne bakim derdi,ne bok temizleme derdi.ne güzel al 75 e sat 175,e..!

Mustafa KARATAŞ 9 Ekim 2022 21:55

Sade arpa mısırla olmuyor bu iş saman silaj yonca fiyatları geçen yıldan bu yana 4e katladı et süt 2 ye nasıl çıkacak bunun altından ET fiyatları sadece bizim kesim fiyatlarında düşüyor kasaptan tezgahta düşmüyor düşüş üreticiye yansımıyor olan bize oluyor Kasaplara yarıyor

Ömer 8 Ekim 2022 14:59

Hadiyin ordan ben küçük isletmeciyim 5 tane ineğim var sütü satıp yem alıcam 10tl ye süt maledip 7,5t kye satıyorum yarın 1ineğimi kestirecem.bu şekilde 2ay daha devam ederse 1inwk daha seneyede dana olmayacak al sana en az 5sene düzelmeyecek et ve süt krizi dolarınızda yok yurt dısından getireceniz hodri meydan ama ne var biliyonuzmu üzülüyorum yeni gelecek iktidar bunun acısını ödeyecek.

Hayri kurt 8 Ekim 2022 13:05

Süt fiyatları 15 lirayı buldu çözüm bulun buna artik

Ali eren 7 Ekim 2022 17:45

Arpa satışımi düşürecek buna bakanın kendi bile inanmazsiz neyin kafasini yaşıyorsunuz ..arpa TMO da satacak kırsalda 100 km uzakta oturan alacak çocuk kandırmayın inek kalmıyor süt bulamayacaksiniz

H.fakı Coşkun 7 Ekim 2022 10:42

Küçükbaş hayvan yediğini ödemiyor elimden çıkartmaya çalışıyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...