Tgrt Haber

Euro'da büyük gün: Gözler bu toplantıda olacak

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
09 Haziran 2022 08:35 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 09:50
Euro'da büyük gün: Gözler bu toplantıda olacak

Küresel enflasyon sorunu devam ederken merkez bankalarından bir bir faiz artırma kararları geliyor. Euro’nun merkezi Avrupa Merkez Bankası da bugün politika kurulunu toplayarak faiz kararını verecek. Bankadan bu toplantıda artırım beklenmiyor ancak bu toplantıdan bi sonraki toplantıda nasıl bir artırım yapılacağına dair ipucu vermesi bekleniyor.

Son günlerde hızlanan döviz kurlarından özellikle Avrupa Merkez Bankasının (ECB) şahin açıklamaları Euro​ üzerinde etkili oluyor.

18,50 TL seviyelerinden bugüne başlayan Euro için gözler bugün yapılacak Avrupa Merkez Bankası​ faiz kararı ve sonrasında ECB​ Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalara çevrildi.

EURO’DA SIÇRAMA BEKLENTİSİ

Enflasyon ve büyüme odaklı endişelere Dünya Bankası'nın ardından dün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) de bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 3'e düşürmesi katıldı.

Resesyon endişelerinin gündemde kalmasına neden olan beklentinin ardından ECB'nin bugünkü toplantısında para politikasını sıkılaştırma yol haritasına dair önemli sinyaller vermesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ECB’nin bugünkü toplantıda şahin bir duruş sergilemesi beklenirken, piyasalarda bankanın eylül ayına kadar 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği ve ilk adımı temmuzda atacağı fiyatlanıyor. Dün açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nin ilk çeyreğe ilişkin büyüme oranı yüzde 0,3'ten yüzde 0,6'ya revize edildi.

ECB kararı öncesi euro’nun toparlanması da dikkati çekti ve dün yüzde 0,1 yükselen euro/dolar paritesi bugün de 1,07'nin üzerindeki seyrini sürdürdü.

Toplantı Türkiye saatiyle 14.45’te.

DOLARDA KRİTİK GÜN YARIN

Yarın açıklanacak ABD'nin mayıs ayı enflasyon verileri öncesi, tahvil ve pay piyasalarında satıcılı seyir devam ederken enflasyon ve büyüme beklentilerini etkileyebilecek her türlü veri ve artan yatırımcı hassasiyeti, piyasalarda oynaklığın da yüksek seyretmesine neden oluyor.

Dünya Bankası'nın ardından dün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) de bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 3'e düşürmesi, resesyon endişelerinin gündemde kalmasını beraberinde getirdi. Enflasyon konusunda da sözle yönlendirmeler devam ederken ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada yıllık yüzde 8'lik enflasyon oranının ABD için "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Dolara olan talebin gücünü koruduğu bu süreçte, emtia ve diğer ülke para birimleri üzerindeki baskı da arttı. ABD’de 22 yılın en düşük seviyesine inen mortgage talebi nakitte kalma eğiliminin arttığını gösterirken doların değerinin arttığı da gözleniyor.

Dolar TL kuru 17,20 seviyelerinden güne başladı.

CANLI DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...