Tgrt Haber

Devlet hem prim hem de yıpranma desteği verecek: Ev hanımlarına emeklilik yolu açılıyor

07 Eylül 2023 17:29 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 17:50

EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için kısmi emeklilik formülü gündeme geldi. EYT’den faydalanamayanların merak ettiği konuyla ilgili değerlendirmeden bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, devletin ev hanımlarının hem primini karşılayacağını hem de yıpranma payı vereceğini söyledi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)ile ilgili düzenlemeyi kaçıranların gözü kısmi emeklilikte. Tekrar gündeme gelen kısmi emeklilik​ konusunu TGRT Haber canlı yayınında değerlendiren Sosyal Güvenlik​ Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilikle ilgili önerilerde bulundu. Sigorta giriş tarihine dikkat çeken Karakaş, sosyal güvenlik sisteminin tanıdığı kolaylıklardan faydalanılabileceğini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, kısmi emeklilikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“KISMİ EMEKLİLİĞİ BEKLEMEDEN EN KISA SÜREDE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ”

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, “Normal şartlarla emeklilik ve kısmi emeklilik söz konusu. EYT düzenlemesi yapılırken kısmi emeklilik beklenirken sadece normal emeklilik geçerli oldu. Kısmi emeklilik aslında yaş haddinden emekliliğe olanak veren sistem. Asıl kayıp EYT’liler içerindeki SSK’lılarla ilgili. Kısmı EYT’lilikle emeklilik söz konusu mu diye soracak olursanız bununla ilgili bir düzenleme yok. Ancak şunu öneriyorum. 3600 gün priminiz var 50 yaşındaysanız kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşına kadar beklemenize gerek yok. Sigortalı işe giriş tarihiniz çok önemli. 80’li yıllara denk geliyorsa zaten 5 bin primle emekli oluyorsunuz. Bugün isteğe bağlı sigortadan öderseniz normal şartlarda emekli olabiliyorsunuz. “En kısa sürede nasıl emekli olurum?” diye bakmakta fayda var. Benim tavsiyem kısmi emekliliği beklemenin bir anlamı yok.” diye konuştu.

“FEDAKAR EV HANIMLARIMIZ ÇARESİZ DEĞİL”

Konuşmasında kadınlarla ilgili düzenlemelere de vurgu yapan Karakaş, devletin ev hanımlarına vereceği desteklerin öneminden bahsetti. Karakaş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimde vadettiği şu anda çalışmaları süren Aile ve Gençlik Bankasının kurulmasıyla devlet ev hanımlarının primini üstlenecek. Ev hanımlarına yıpranma da gelecek. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan hanımlar da çaresiz değil. Hiç sigortası yok diyelim. Bizim sosyal güvenlik sistemimizde çalışmayanlar da emekli olabilir. Bu son derece kolay. Fedakar ev hanımlarımızın çaresiz olmadığı söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hatice baş 8 Eylül 2023 06:48

1997de işe başladım kısmi emekli olabilirmiyim1972dogmluyum

Sonraki Haber Yükleniyor...