Kiralar fırladı, dolandırıcılara gün doğdu! Akıl almaz yöntemleri 'pes' dedirtti
Fırsatçılar durmak bilmiyor! Önce Rusya Ukrayna savaşı, sonrasında deprem ile başlayan yoğun göç dalgasının üzerine bir de enflasyon eklenince kiralara resmen uçuşa geçti. Dolandırıcılar da bunu fırsat bilerek onlarca insanı akıl almaz yöntemlerle dolandırdı. Birçok kişi sahte ilanlara para ödedi. Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat da vatandaşları tuzaklara karşı uyardı.
Çeşitli nedenlerle ülkenin dört bir yanına başlayan göç dalgasını ev sahipleri fırsat bildi, fiyatlar tavan yaptı. 6 Şubat depremlerinden sonra yoğun göç alan Mersin'de dolandırıcılık resmen meslek haline geldi.
Yaşanan acı depremin ardından yoğun göç alan Mersin'de, kiralık ve satılık evde stokları tükenmek üzereyken kiralar neredeyse 20 bin liraya kadar dayandı. Zor durumda kalan kişilerin durumundan faydalanan fırsatçılar da durmadı. Kiralık ev ilanlarını kopyalayıp kendi evleriymiş gibi ilana koyan dolandırıcılar pek çok kişiyi mağdur etti.
"EVİ GÖRMEDEN ÖDEME YAPMAYIN"
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat vatandaşlara mağdur olmamaları için çeşitli uyarılarda bulundu. Canpolat, "Vatandaşlarımız ev sahibi ya da emlakçı ile yüz yüze gelmeden, evi görmeden kesinlikle bir ödeme yapmasın" uyarısında bulundu.
'NÜFUSUMUZ İKİYE KATLANDI'
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı (TEMFED) Mehmet Sinan Canpolat, vatandaşları "Mersin, çok yoğun depremzede göçü aldı. 1 milyona yakın depremzede geldi. Ondan önce hem Akkuyu Nükleer Santrali, hem de Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı o bölgeden yoğun göç geldi. Bu göçlerle birlikte deyim yerindeyse nüfusumuz ikiye katlandı. Hal böyle olunca konut stokumuz eridi. Şu an Mersin'de kiralık daire bulmak, boş daire bulmak çok zor. 2 Ekim'de üniversitelerin açılmasıyla birlikte il dışından gelen öğrencilerle birlikte sorun daha da büyüyecek" sözleriyle uyardı.
Kiralık ev fiyatlarının 20 bin TL'ye kadar yükseldiğini belirten Canpolat, "Odamıza gelen en fazla şikayet, fiyatlar. Göçle beraber kiralık fiyatları ciddi anlamda etkilendi. Deniz kenarında, yazlık bölgelerde 20 bin TL'nin altında kiralık daire bulmak zor. Yine kent merkezinde de 1+1 daireler 10 bin TL'den kiraya verilirken 2+1, 3+1 evler ise 20 bin TL'ye kiraya veriliyor" diye konuştu.
'İLANLAR TAKLİT EDİLEREK DOLANDIRICILIK YAPILIYOR'
Son zamanlarda dolandırıcılık şikayetlerinin de arttığını kaydeden Canpolat, şunları söyledi:
"Sosyal medyada yarı fiyatından sahte kiralık ilanları veriliyor. Bu ilanlar karşısında da ibanlarına para istiyorlar. Bu yöntemle vatandaşlarımız dolandırılıyor. Vatandaşlarımıza şunu ısrarla söylüyorum, internet portallarındaki, sosyal medyadaki kiralık ev ilanlarına üyelerimiz, meslektaşlarımız olmadığı takdirde ya da ofislerine gidip birebir görüşmedikleri, yüz yüze gelmeden, ev sahipleri ile tanışmadıkları sürece kesinlikle para yatırmasınlar. Kapora vermesinler. Çünkü dolandırıcıların kullandığı yöntem, insanların zor durumlarından faydalanarak cazip fiyatlarla tuzaklarına düşürüyorlar. Sakın bu tuzağa düşmesinler. Şüphelendikleri ilanlarla ilgili hemen polis merkezlerine, savcılığa, odamıza, ticaret il müdürlüğüne müracaat edip şikâyette bulunsunlar."